С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как правилно да съхраняваме продуктите в хладилника

17.07.2019

Различните хранителни продукти изискват различни условия за съхранение

Как правилно да съхраняваме продуктите в хладилника
 © istock

Различните хранителни продукти изискват различни условия за съхранение. Подходящата температура и точната влажност на въздуха са решаващите фактори за това зеленчуците, плодовете, млечните продукти, месото, рибата и другите храни да останат по-дълго свежи и в добро за здравето ни състояние.

Плодовете

Полезните хранителни вещества, които се съдържат в плодовете, и най-вече витамините, се съхраняват оптимално, ако държим плодовете на възможно по-хладно място, при идеална за тях влага. Само южните плодове обичат по-висока температура. Нещо повече – те са чувствителни към студа. Такива са цитрусовите плодове, пъпешът, ананасът, бананите и изобщо всички екзотични плодове.

Зеленчуците

Зеленчуците трябва да се съхраняват на тъмно и студено. При по-висока температура и по-силна светлина те се развалят по-бързо. Зелените салати обичат хладна и влажна среда, защото иначе увяхват сравнително бързо. Чувствителните сортове зеленчуци, като например домати или краставици, предпочитат климата на студeното мазе.


ДА ПОДОБРИМ ХРАНИТЕЛНИТЕ СИ НАВИЦИ


Месото

Заради високото съдържание на белтъчини месото се разваля лесно. Ако се съхранява при температура 0°C, то се запазва по-дълго.

Рибата и морските дарове

Богатите на изключително полезните омега-3 мастни киселини риба и морски дарове се развалят много бързо. Само съхранение около 0°C може да гарантира тяхната свежест и добро запазване на хранителните и вкусовите им стойности.


ПЛОДОВЕТЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СА ПО-ПОЛЕЗНИ?


Млякото и млечните продукти

Можем да ги съхраняваме при температура между 0°C и 8°C. Ако ги държим в хладилника при температура близка до 0°C, те се запазват особено дълго. Кашкавалът продължава да зрее по време на съхранението. Процесът на зреене може да бъде ускорен, ако оставим този млечен продукт при по-високи температури. Съответно зреенето може да бъде забавено, ако съхраняваме кашкавала при по-ниски температури (< 6 °C до 8 °C). Нашият съвет: извадете кашкавала от хладилника 30 минути преди да го консумирате, така той ще разгърне оптимално аромата си.


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България