С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво да ядем и какво не, когато пием антибиотик

04.01.2019

Защо е задължително да избягваме определени храни в този период и да наблегнем на други? Ето обяснението на специалистите.

Какво да ядем и какво не, когато пием антибиотик
 © iStock

При прием на антибиотици има няколко продукта, които е добре временно да забравите. На първо място това са кафето и алкохола. Следват ги капучино, черен чай, шоколад, меки сирена, тлъсти меса, домати и пържени храни. Всички те пречат в една или друга степен на действието на антибиотика и в същото време влияят негативно на стомашно-чревния тракт.

Задължително включете в менюто

Ябълки и банани – те не само доставят ценни минерали и витамини на организма, но се грижат и за стомашната флора, предпазвайки я от негативното влияние на антибиотиците и съпътстващите странични ефекти. Един шейк дневно, направен от пасирани 1 ябълка, 1 банан и малко вода, ще предпази и благоприятства работата на гастроинтестиналния тракт. При прием на антибиотици е задължително да бъдат включени и витамини от група В, като част от тях спокойно може да се приемат и под формата на храни, които ги съдържат в най-висока степен (черен дроб, яйца, бобови продукти).

Храни, които са естествени антибиотици

Назад Напред


В новия брой

От новия брой на сп. ELLE: посрещаме годината, в която ще сме силни и уверени