С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво се случва, когато откажете закуската?

Люба Вангелова • 02.03.2017

Предлагаме ви 3 причини да не го правите

Какво се случва, когато откажете закуската?
 © iStock

Може би сутрин хапвате набързо нещо сладко и кафе? Но след като се събуди, организмът има нужда да стартира процеса на работа на мозъка (внимание, мислене, запомняне), да започне храносмилането и ред други процеси. Няма ли храна, няма енергия за всичко това. Народът е казал: закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, а вечерята дай на врага си. Отказът от закуска поради ред причини води до редица заболявания!След това възниква и въпросът откъде се взеха тези болести, след като всичко ни е наред?

Как точно липсата на закуска вреди на организма?

Учените от Университета в Тасмания доказват, че лишаването от закуска съкращава продължителността на живота наполовина и предизвиква проблеми със сърцето, помага за развитието на диабет и води до затлъстяване. Според резултатите от техните проучвания, в които са взели участие 10 хиляди австралийски граждани, от които 2 хиляди не закусвали в продължение на 20 години, именно при тях се наблюдавали гореописаните заболявания. Освен това холестерола на тези 2 хиляди достигнал до нива над средните, а инсулинът им скачал в контрастни граници.

Освен това храносмилателната система не може да работи добре, което означава, че не може да се справи добре с обяда. Отказът от закуска не се отразява добре и на работата на мозъка – чувството на глад пречи на концентрацията и нормалната мисловна дейност. Всяка сутрин ние програмираме работата на организма за неговите жизнени функции. Приемайте полезни продукти още от сутринта, за да осигурите енергия за целия ден и правилна работа на метаболизма.

Храни, които са естествени антибиотици

Назад Напред

3 причини да не се отказвате от закуска

#1. Ако пропуснете сутрешното ядене, това е предпоставка за натрупване на килограми. Постепенно организмът привиква към това, че сутрин не постъпва енергия във вид на храна и подава сигнал на мозъка да се запасява при следващото хранене, което е обядът.

#2. Отказът от закуска може да предизвика смущения в стомашно-чревния тракт. Между вечерята и обяда на следващия ден минава прекалено дълго време. Сутрин организмът се събужда и има нужда от стомашни сокове. Ако нямат какво да преработват, тези сокове дразнят стомаха. Всички разбираме до какво може да доведе това – гастрит или язва.

#3. Вместо да се концентрирате върху отказа от закуска, помислете дали да не го направите с вечерята. Така ще си осигурите дори по-здрав сън и по-добра фигура. А, за да осигурите нормална работа на мозъка, трябва да му осигурявате не само достатъчно кислород, но и да му давате храна.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE