С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво се случва с организма, когато се обливате със студена вода?

Люба Вангелова • 23.01.2017

7 ползи, които се отнасят за всички

Какво се случва с организма, когато се обливате със студена вода?
 © iStock

#1. Рязко свиване на кръвоносните съдове, при което кръвта започва да се движи с по-висока скорост. Определено се подобрява циркулацията на кръвта в цялото тяло. Укрепват се стените на артериите и вените, нормализира се работата на кръвоносната система като цяло, повишава се работоспособността на сърдечно-съдовата система.

#2. Студеният душ кара тялото да изработва допълнително енергия, за да може да се сгрее.

#3. Студената вода въздейства на мозъчната кора, като подобрява работата на всички части на мозъка. Активира мисленето и подобрява концентрацията.

#4. Мускулните влакна рязко се свиват, което ускорява лимфопотока, а това се отразява на обменните процеси в организма.

#5. Студеният душ е мини стрес за организма, което означава, че има активно освобождаване на хормони в кръвта. Това съществено ускорява всички обменни процеси в тялото. А ние изработваме устойчивост срещу мини стреса в ежедневието ни.

#6. Студеният душ помага да започнем да дишаме по-дълбоко, а организмът се насища с кислород. Така се губи усещането за умора и сънливости се повишава работоспособността.

#7. Ускоряването на метаболизма повишава имунната система на организма. Това повишава неговата устойчивост срещу вируси, бактерии и зарази. Което пък означава,че ще боледувате по-рядко и ще спрете да давате пари за лекарства.

 

 


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE