С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво води до безплодие при жените

27.12.2017

Около 15% от двойките се консултират с лекар поради безплодие. Броят им значително нараства през последните години

Какво води до безплодие при жените
 © iStock

Според статистиките на Световната здравна организация: в 37% от случаите безплодието се дължи на жената, в 35% безплодни са и мъжът, и жената, в 8% причините са в мъжа, в 20% от случаите не се открива никаква причина за безплодието на двойката.

Какво може да доведе до безплодие при жената?

1. Възрастта на жената

Това е несправедливо към жените, но така е пожелала природата! При раждането си всяко момиче има около 400 хиляди първични фоликули /яйцеклетки/ в двата яйчника. От тях само извънредно малък брой се развиват и достигат пълна зрялост. По време на активния полов живот на жената, който трае средно около 30 години, узряват към 13 фоликула годишно или всичко около 400 за целия период.

На 40-годишна възраст половината от жените вече не могат да забременеят по естествен начин.

2. Проблеми с теглото

© iStock

Многото излишни килограми предизвикват хормонални смущения при жените, които са свързани и със способността за забременяване. В повечето случаи с нормализиране на теглото шансовете за зачеване се възстановяват.

При напълняване от „мъжки” тип, тоест около талията, се забелязват проблеми с овулацията, включително липса на овулация, както и поликистозни яйчници.


              ДИЕТА ПРОТИВ БЕЗПЛОДИЕ


Прекалено ниското тегло в случай на анорексия също може да доведе до трудности за забременяване.

3. Цигари

Тютюнопушенето намалява плодовитостта и при мъжете, и при жените. Изследванията сочат, че двойките пушачи имат нужда от повече време за зачеване.

4. Някои заболявания

  • Инфекциозните заболявания, предавани по полов път, могат да доведат до спад на плодовитостта.
  • Ендометриозата, която засяга 5 до 10% от жените, се характеризира с болки по време на менструацията и на сексуалните контакти и е свързана с развитие на тъкан в коремната кухина и върху яйчниците. Болестта предизвиква намаляване на броя на яйцеклетките
  • Поликистозните яйчници се срещат при около 10% от жените и често се свързват със свръхтегло. Менструацията става нередовна, увеличава се обемът на яйчниците.тозните яйчници се срещат при около 10% от жените и често се свързват със свръхтегло. Менструацията става нередовна, увеличава се обемът на яйчниците.

В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE