С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Когато паметта се „задръства“

15.09.2019

Влияе ли Интернет на човешкия мозък?

Когато паметта се „задръства“
 © iStock

Ние прекарваме средно по два часа и половина на ден пред екрана на компютъра. Добре ли е това за здравето? Променя ли се начинът на функциониране на мозъка? Друго ли става мисленето?

Многобройни изследователи търсят отговорите на тези въпроси.


А ВИЕ SMUPID ЛИ СТЕ?


Краткотрайната памет по-лесно се запълва, защото при ровенето в Интернет непрекъснато постъпват разнообразни информации. Многопластовата дейност пред екрана – изпращане на имейли, чат, четене на документи – не подпомага нито запаметяването, нито съсредоточаването. Съществува риск от разпиляване на вниманието върху детайли, които са без значение за постигане на поставената задача.


НОВОТО ГЕНИАЛНО ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО „ЧЕТЕ“ ПО КАРТИНКИ


Пред екрана, който съдържа различни мамещи ни прозорци за отваряне, активираните мозъчни зони са различни от тези, които действат при четенето на книга.

Когато четете някакъв важен за вас текст, отделяйте от време на време очи от него и се опитвайте извън екрана да си повтаряте наум научената информация.


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България