Преминете към основното съдържание

Най-добрата аптека е собствената ни кухня!

Тиква срещу алергии, астма, камъни в бъбреците и предменструален синдром. Вижте и останалите продукти, които можете да ползвате като натурални лекарства
© istock

Тичате ли постоянно до аптеката за лекарства? Може би ще е по-добре да надникнете в кухнята или в най-близкия магазин. Ето няколко предложения за любими храни, които, оказва се, имат и способността да лекуват.

АНАНАС

Спомага за храносмилането и лекува запек. Освен това съдържа противовъзпалителния ензим бромелин, който намалява отоците и възпаленията при бронхит, кашлица, артроза и разширени вени. Според някои изследвания помага и срещу появата на тромби и по този начин намалява риска от инсулт и инфаркт. Съдържа и голямо количество разтворими влакна, подпомагащи правилното функциониране на червата.

Как да се консумира? Най-добър е суров, добре узрял и без да се смесва с друга храна. Може да се нареже на дребно, да се смеси с нарязани чушки и червен лук, да се разбърка с джинджифил, мед и лимонов сок. Ще се получи невероятен тропически сос за риба или пиле. Препоръчваме ви и приятна ананасова напитка – разбийте ананаса с кисело мляко и добавете мед.

ТИКВА

Помага за предотвратяването на акне, сърдечни болести и при затлъстяване. Съдържа голямо количество бета-каротен, който помага срещу очни болести, и калий, който понижава кръвното налягане и се бори с бъбречните камъни. Една купичка варена тиква ви осигурява четвърт от дневното количество калий. Съдържа и голямо количество магнезий, който играе важна роля в борбата с алергиите, астмата, бъбречните камъни и предменструалния синдром. Веществото лутеин предпазва от катаракта и рак на дебелото черво. Тиаминът е много важен за правилното функциониране на мозъка и подобрява паметта и настроението, а витамин В6 се бори срещу депресията.

Как да се консумира? Можем да я сварим, както и да я добавим нарязана на парченца в супа и задушени ястия. Обелената и настъргана тиква се добавя към сместа за омлет или се вари на супа. Пробвайте да смесите пасирана варена тиква с настърган пармезан и подправки и я използвайте като сос за спагети. Тиквата може да се добави и към ястия с ориз, както сладки, така и пикантни.

ОРИЗ

Съдържа магнезий, който понижава кръвното налягане, облекчава предменструалното напрежение и предпазва от образуване на камъни в бъбреците. Купичка неолющен ориз съдържа една пета от необходимата дневна доза магнезий. Той подобрява състоянието при менопауза, понижава нивото на лошия холестерол, доставя допълнителна енергия и спира киселините и диарията. Съдържа и селен, който предпазва от алергии, астма, катаракта, безплодие и проблеми с простатата. Кафявият ориз е по-полезен от обработения бял, който е изцяло олющен.

Как да се консумира? За закуска – залейте го с пилешки бульон и го варете, докато стане на каша. Добавете варен ориз в сместа за омлет заедно с подправките. Пригответе пикантен оризов омлет, който можете да поднесете заедно с основното ястие. Хрупкав солен кейк с ориз – смесете варен ориз, белтък и малко настърган кашкавал и запечете като пикантен кейк.

ЦАРЕВИЦА

Тя е вкусна, но и много калорична. Помага срещу рак, като спира деленето на болните клетки. Фолиевата киселина понижава риска от сърдечни заболявания, а лутеинът предпазва очите. Разтворимите влакна понижават високото ниво на холестерола, като се свързват с него и блокират абсорбирането му. Увеличава обема на храната и създава усещане за ситост. Тиаминът е незаменим за правилното функциониране на нервната система.

Как да се консумира? Печете си царевичен хляб и добавяйте в него цели зърна. Царевични зърна смесете с нарязан лук, червени чушки, сос от люти чушлета и лимонов сок. Поднесете сместа с месо, пиле или риба. Вместо ориз или макарони използвайте за гарнитура царевична каша. Добавяйте царевично брашно в тестото за палачинки, кейкове и бисквити.

ДОМАТИ

Съдържат големи количества бета-каротен, който предпазва от акне, загуба на зрението и някои видове рак. Веществото ликопен, което се съдържа в доматите, е още по-мощно средство за борба с рака от бета-каротена – то е силен антиоксидант и предпазва клетките от увреждане. Доматеният сок е силно концентриран източник на ликопен. Витамин С се съдържа предимно в желеобразната част около семенцата и предпазва от заболявания на сърцето и дихателните пътища, както и от рак на кожата.

Как да се консумира? Сварете пресни домати със захар, канела и портокалова кора. Ще се получи интересно сладко. Смесете сок от домати и моркови и охладете. Поднесете като освежителна супа, украсена с нарязани домати и кисело мляко. Увеличете калоричността на пикантните супи, като замените половината вода с доматен сок. Бърз сос за спагети: смесете доматено пюре, доматен сок, зехтин, балсамов оцет и нарязан пресен босилек.

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА – СВЕЖИ ЗЕЛЕНИ ПОДПРАВКИ

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser