С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Нашите баби вярвали в това…

07.01.2018

9 твърдения, достигнали до нас – кои от тях са верни и кои не

Нашите баби вярвали в това…
 © vivirmuysano.com

Дали всички съвети за здравето, възпитанието, бита, които щедро са ни давали нашите баби, са правилни? Ние ще преразгледаме някои от тях.

Белината е най-добрият дезинфектант

Да. Създадена от френския химик Клод-Луи Бертоле в края на XVIII век, белината се използвала първоначално за избелване на бельо. Свойствата й да дезинфектира били открити едва 50 години по-късно. И днес белината продължава да е най-ефикасният дезинфектант срещу микроби и бактерии.

Жабите издават какво ще бъде времето

Не. Жабите не могат да ни подскажат какво ще бъде времето утре. Но те адаптират поведението си спрямо метеорологичните условия в настоящия момент: когато времето е хубаво, жабата се катери където успее, за да лови по-добре насекомите, които й служат за храна. Тя слиза на земята и се укрива в тревата или във водата, когато времето е лошо.

Трябва да люлеем бебето, за да го приспим

Да. Майките винаги са люлеели бебетата си, за да ги приспиват. И това открай време та до днес действа безотказно. Изследвания, направени през 50-те години, доказват, че лекото полюшкване на бебето му действа успокояващо и приспивно. Това функционира и при възрастните. Ето защо ние така лесно заспиваме в хамак или във влак.

Растенията се подрязват сутрин

Да. Подрязването сутрин им осигурява по-добър растеж и ги предпазва от заболявания. Сокът им се покачва към средата на деня в надземната част на растението, преди да започне да слиза следобед към корените. Ако режете преди обяд, сокът ще тече до нивото на срязването, също както и кръвта при порязване. Така той ще попречи на въздуха и на бактериите да проникнат в стебълцата.

Наказанието на лошия ученик в ъгъла помага да го мотивираме

Не. Ако вярваме на последните проучвания в областта на възпитанието, този подход не е добър. Някога този метод често се е прилагал в училище, защото тогава от децата се е изисквало строго подчинение. Но това наказание демотивира децата и затвърждава лошите им резултати.

Когато правим спагети или макарони, посоляваме водата, след като заври

Да. Добавянето на сол покачва температурата на кипене на водата и така ускорява варенето на спагетите. Печелим няколко минути, като осоляваме вече кипналата вода. Но разликата е толкова малка, че едва ли ще я усетим осезаемо. По-доброто решение е просто да сложим капак на тенджерата.

Мръсотията води до изработване на антитела

Да. Съприкосновението с мръсотия допринася за подсилване на имунната ни система, особено в детството. Същото важи и за контакта с алергенни субстанции като косми от животни и някои бактерии. Доказано е, че присъствието на куче в дома намалява риска от появата на астма, екземи, респираторни инфекции и отити. Но все пак внимание, нужна е разумната златна среда, защото постоянно да се живее в мръсотия също вреди на здравето!

Не бива да излизаме с мокра коса през зимата, това ще ни разболее

Да и Не

Да излезем в студеното време с мокра коса, не означава непременно, че ще се разболеем. Повечето от зимните инфекции се причиняват от вируси или бактерии, които атакуват организма ни, независимо от температурата навън. Вярно е обаче, че защитните ни сили отслабват в студа. Ето защо е по-голяма вероятността точно тогава да хванем хрема при контакт с бацилите, които са навсякъде около нас.

Не бива да се прекалява с месото

Да и Не

Някога, в годините на войните и мизерията, хората не са имали финансовата възможност така да консумират месо, както днес се случва. Но е важно да се знае, че не бива да се прекалява с месото за сметка на зеленчуците. Прекомерната му консумация увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания. Балансираното хранене е най-доброто за нашето здраве и за фигурата ни.След като човек прехвърли петдесетте обаче, трябва да приема животински протеини на всяко хранене, за да избегне загубата на мускулна маса, свързана с възрастта. Но е добре това да става, като редува червено и бяло месо, риба и яйца.     


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE