С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Пийте вода, но по правилния начин

07.08.2019

Как да си направим водна терапия?

Пийте вода, но по правилния начин
 © istock

Само 2 литра вода понякога не са достатъчни. Особено през лятото в горещините, когато повече се потим и когато е възможно да получим дехидратация. Това можем да избегнем, като пием повече вода, прясно изцедени сокове, чай и консумираме плодове с високо съдържание на вода.

Когато пиете вода по правилния начин, вие не само изчиствате организма от токсините, възвръщате енергията си, но също така отслабвате. Правилната стратегия включва изворна или най-обикновена чешмяна вода, не и минерална, обяснява проф. Дино Вайра, специалист по гастроентерология в Gaestroenterologia Hospital S. Orsola Malpighi в Болоня, Италия. Минералната вода е доста силна и тласка организма в други посоки.

Грешно е да се изпива 1 литър почти наведнъж. Така тялото не се хидратира, а по-скоро се принуждава пикочният михур да уринира неотложно. Проблемът е, че по този начин водата няма време да свърши полезна работа, тоест да хидратира. И често след подобно бързо нагълтване жаждата си остава. Правилният начин е на малки глътки. Всяка глътка трябва да бъде колкото една супена лъжица. При такова пиене водата има и лечебни свойства: спомага за облекчаване на състояния като подут стомах, нарушено храносмилане.

Нужните на организма 2 литра на ден трябва да бъдат разпределени така: от 8.30 ч. до 12.30 ч. – активно пиене на малки глътки на 1 литър вода, следва пауза, по време на която приемате малко вода и от 14.30 ч. до 20.30 ч. изпивате другия 1 литър на малки глътки. Тази водна терапия не се прилага нощем, тъй като нарушава съня.

Друго важно условие е да поемате водата с храна. Противно на познатите досега правила, проф. Вайра препоръчва да се похапва, тъй като водата спомага за втечняване на продуктите и за по-лесното им преработване.

Тази водна терапия продължава точно 2 седмици. След това се прави 2 седмици почивка и може да се повтори още веднъж.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE