Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Слагайте слушалки на бюрото, музиката лекува!

15.02.2018

На някои хора тя помага да се научат да изразяват чувствата си, а на други – да преборят стреса, страха и болката, за да се чувстват щастливи

Слагайте слушалки на бюрото, музиката лекува!
 © iStock

Музиката не просто ни радва, усмихва, забавлява... Тя може и да лекува! Учените отдавна са установили благотворното действие на музиката върху здравето. Затова слагайте слушалките на бюрото и вижте кои са основните ползи за здравето от музикалната терапия:

Засилва имунитета

Слушането на музика оказва положителни въздействия върху организма ни, особено ако пеем или свирим на някакъв инструмент. Когато пеем, ние засилваме имунитета си. Освен това в слюнката ни се увеличава концентрацията на имуноглобулин А, който предотвратява разпространяването на микроби по горните дихателни пътища. Пеенето развива белите дробове и въздейства благоприятно върху нервите и настроението.

Намалява болката

Британските изследователи доказали, че хората, които редовно слушат музика, се нуждаят от по-малко лекарства, много по-бързо оздравяват, когато са болни, и много по-рядко страдат от хронични заболявания. Освен това слушането на бавна музика преди лягане може значително да повиши качеството на съня ни.

Подобрява концентрацията

Знанията и уменията, придобити чрез музиката, въздействат благоприятно на концентрацията, креативността и самочувствието ни. Музикалното обучение подобрява паметта и способността за учене при децата. Часовете по музика могат да увеличат коефициента на интелигентност на детето с няколко точки.


МУЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ: НАЙ-ДОБРИЯТ ПЛЕЙЛИСТ С BREAK-UP SONGS


 

Преборва стреса, понижава кръвното налягане

Музиката понижава кръвното налягане и нивото на стресови хормони. Ако искате да отслабнете и играете гимнастика, правете упражненията си на музика, защото така ще се упражнявате по-енергично. А танцът въздейства мощно върху психическото и физическото ни здраве. При него активираме най-различни мускули.

Доказано е, че музиката е полезна за сърцето и кръвообращението, тъй като понижава кръвното налягане и забавя работата на сърцето, когато се намираме в покой. Танцът подпомага превенцията на заболяването остеопороза, тъй като подобрява гъвкавостта на тялото. Той е и особено ефикасно средство срещу стрес, защото предизвиква отделянето на хормоните ендорфини, които намаляват болката и спомагат за лечението на депресията. Затова замислете се дали отделяте достатъчно време за слушане на музика. Ако не го правите, поправете тази грешка!


В новия брой

Топмоделът Анна Селезньова на корицата на ELLE