С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Слагайте слушалки на бюрото, музиката лекува!

15.02.2018

На някои хора тя помага да се научат да изразяват чувствата си, а на други – да преборят стреса, страха и болката, за да се чувстват щастливи

Слагайте слушалки на бюрото, музиката лекува!
 © iStock

Музиката не просто ни радва, усмихва, забавлява... Тя може и да лекува! Учените отдавна са установили благотворното действие на музиката върху здравето. Затова слагайте слушалките на бюрото и вижте кои са основните ползи за здравето от музикалната терапия:

Засилва имунитета

Слушането на музика оказва положителни въздействия върху организма ни, особено ако пеем или свирим на някакъв инструмент. Когато пеем, ние засилваме имунитета си. Освен това в слюнката ни се увеличава концентрацията на имуноглобулин А, който предотвратява разпространяването на микроби по горните дихателни пътища. Пеенето развива белите дробове и въздейства благоприятно върху нервите и настроението.

Намалява болката

Британските изследователи доказали, че хората, които редовно слушат музика, се нуждаят от по-малко лекарства, много по-бързо оздравяват, когато са болни, и много по-рядко страдат от хронични заболявания. Освен това слушането на бавна музика преди лягане може значително да повиши качеството на съня ни.

Подобрява концентрацията

Знанията и уменията, придобити чрез музиката, въздействат благоприятно на концентрацията, креативността и самочувствието ни. Музикалното обучение подобрява паметта и способността за учене при децата. Часовете по музика могат да увеличат коефициента на интелигентност на детето с няколко точки.


МУЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ: НАЙ-ДОБРИЯТ ПЛЕЙЛИСТ С BREAK-UP SONGS


 

Преборва стреса, понижава кръвното налягане

Музиката понижава кръвното налягане и нивото на стресови хормони. Ако искате да отслабнете и играете гимнастика, правете упражненията си на музика, защото така ще се упражнявате по-енергично. А танцът въздейства мощно върху психическото и физическото ни здраве. При него активираме най-различни мускули.

Доказано е, че музиката е полезна за сърцето и кръвообращението, тъй като понижава кръвното налягане и забавя работата на сърцето, когато се намираме в покой. Танцът подпомага превенцията на заболяването остеопороза, тъй като подобрява гъвкавостта на тялото. Той е и особено ефикасно средство срещу стрес, защото предизвиква отделянето на хормоните ендорфини, които намаляват болката и спомагат за лечението на депресията. Затова замислете се дали отделяте достатъчно време за слушане на музика. Ако не го правите, поправете тази грешка!


В новия брой

Адриана Скленарикова с ексклузивни снимки и интервю за ELLE България