С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

В търсене на перфектното авокадо

Тереза Восканян • 04.08.2019

Най-популярният плод сред любителите на здравословния начин на живот в магазините не винаги е с перфектно качество. Не бързайте да се разстройвате - ние сме тук да ви помогнем с правилния избор.

В търсене на перфектното авокадо
 © iStock

Как да изберем авокадо? С опипване! Твърде мекото авокадо или този с вече черна дръжка означава, че плодът е презрял. Идеалният плод трябва да е без петна, в светлозелено или бледокафяво (в зависимост от сорта). Късмет е, ако срещнете авокадо Haas - черно-кафяв, те винаги са наполовина узрели и обикновено се продават в супермаркетите.

НАПРАВИ СИ САМ ТРИК

Можете да пробвате малък трик, с който да помогнете на авокадото да стигне до годно за консумиране състояние. Това ще отнеме време, но резултатът е удовлетворяващ.

Авокадото е богато на селен, което в крайна сметка се изпарява от плодовете. Ето защо не се препоръчва да държите плодовете в хладилника, продуктите в съседство могат да се развалят, ако се наситят с газ. Но, ако поставите твърдото авокадо в брашно в продължение на 3-7 дни, селенът, който държи плода във вакуум, ще се върне в авокадото и ще го "узрее".

Много по-бърз начин е да сготвите авокадото. Извадете костилката и загрейте двете половини на средна температура за 10-15 минути. Авокадото няма да загуби своя вкус и сочния си зелен цвят, но ще стане меко. Непосредствено след варенето трябва да се охлади и да се използва по предназначение. Плодът няма да загуби благоприятните си свойства.

Третият начин, да приведете авокадото във вид за ядене, е да го увиете в пергаментна хартия с банан за 1-2 дена. 


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE