С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Всичко, което трябва да знаем за консервантите

Тереза Восканян • 16.07.2018

За какво служат добавките, които започват с буквата Е в напитките и хранителни продукти?

Всичко, което трябва да знаем за консервантите
 © iStock

С развитието на хранително-вкусовата промишленост е необходимо продуктът да се запази без да се променят вкусовите му характеристики. За тази цел синтетичните консерванти имат в помощ. Ето защо съвременните производители на храни и напитки имат цял арсенал от добавки. Използват както естествени, така и изкуствени консерванти.

ПОЛЕЗНИ И ВРЕДНИ ДОБАВКИ

За всички консерванти, системата за кодиране в ЕС е определила индекси (от E200 до E297). Тези вещества се различават една от друга в съответствие с принципа на влияние върху продуктите. Някои от тях са част от храната. Други се използват за външна употреба - с тях обработват цитрусови плодове, зеленчуци и други бързо развалящи се продукти.

Всички хранителни консерванти могат условно да се диференцират в следните две групи: синтетични и природни вещества.

Би било погрешно да се вярва, че естествените консерванти са абсолютно безвредни за хората. Да преположим, ако ядете сол в големи количества, това също ще повлияе отрицателно на вашето здраве. Ето защо естествените добавки са безвредни само, ако се използват умерено.

Същото важи и за синтетичните вещества. Много от тях с умерена употреба не представляват заплаха за здравето. Между тях обаче има група със "съмнителна репутация".

В някои страни те дори са забранени. И всичко това поради факта, че тези вещества с голямо натрупване са вредни за здравето.

© iStock

В този списък са включени:

  • Бензоати (E211, E216 и E217 са част от продуктите, които се продават в пластмасови опаковки). Те допринасят за обостряне на бронхиалната астма и могат да предизвикат алергия
  • Нитридите на натрий (странни багрила) се считат за силно токсични вещества. Те се използват за предотвратяване на развитието на спорите, които причиняват ботулизъм 
  • Антиоксиданти (предотвратяват окисляването на продукта по въздуха). За тези цели е безопасно да се използват лецитин, токоферол, лимонена или аскорбинова киселина (каквито има в повече ни любими освежаващи напитки, които са по стандартите и законите на ЕС). Но има и синтетичен антиоксидант. Обикновено се добавя към пушената наденица, зеленчукови и кремообразни масла. Също така може да бъде в сушени плодове.

СЪВРЕМЕННИТЕ КОНСЕРВАНТИ

На първо място, всеки консервант е предимно киселина. В тази среда микробите не обичат да живеят.

Същите консерванти се получават чрез химичен синтез. Всички процедури се извършват при стерилни условия. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че днес производителите на продукти използват само един консервант. Обикновено се използват специални смеси при производството. Те могат да се състоят например от овкусители и консерванти.

Този факт плаши толкова много хора. Страхът от неразбираеми термини кара мнозина да вярват, че щом е изкуствено - следователно е и вредно. И е по-добре без тях в продуктите. 

За да получите натриев бензоат в количество от 60-70 грама, ще ви трябва 400 тона репички. При производството на синтетично вещество се взимат оригиналните компоненти, от които се състои бензоената киселина или нейната сол.


ТЕЗИ ХРАНИ, КОИТО НИ ПРАВЯТ КРАСИВИ


Всъщност консерванти се намират днес във всички храни, които се продават в магазините. Например, E202 (известен още като калиев сорбат) присъства в майонезата, сиренето, млечните и рибните продукти. Калиев сорбат най-често се използва в хлебарството и сладкарството. Тя е обща добавка.

И E220 (серен диоксид) се използва за преработка на месни продукти - той удължава тяхната "свежест". С това вещество са богати и напитките и сушените плодове.

Консервантът E234 или низина също е популярен. Всъщност това е естествен антибиотик. Намира се в месото и млечните продукти, кондензираното мляко, консервираните гъби и сладкарските изделия. 

Оказва се, че консервантите се използват за поддържането на неблагоприятна среда за появяване на микроби. Когато консервантът престане да поддържа киселинността на тази среда, тя става неутрална. 

В резултат на действието на консервантите, продуктите имат своя срок на годност. 

Суперхрани за добро здраве

Назад Напред


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE