Ползите от тези познати за нас храни са наистина големи.
БОСИЛЕК
Сезон: лято
Възможно ли е да си представим по-стара и в същото време здравословна италианска салатата от "Капрезе" с домати, моцарела и босилек? В същото време, ароматната билка помага на на тялото да отстрани до 1000 мг сол на ден, което е изключително важно през лятото, когато от топлината тялото може да се подува.
АСПЕРЖИ
Сезон: април - юли
Аспержите са естествен пробиотик. С други думи, техните влакна подхранват полезните пробиотични бактерии в червата ни и помагат за поддържането на балансирана микрофлора. Готвенето с аспержи е предимство, защото са не само суперхрана, но и супер-универсална съставка, която може да се добави към супа, паста, омлет или да служи само като гарнитура.
ДИНЯ
Сезон: юли - септември
Една диня се състои от 92% вода и съдържа 6% захар, което я прави идеална за хидратация през лятото. В този случай захарът поддържа загубените електролити поради прекомерно изпотяване. Е, най-полезното в динята са витамините А и С, които помагат да имате гладка кожа и силен имунитет.
ЧЕРЕША
Сезон: май - юли
Уловете момента, докато любимият ви плод не е изчезнал! Черешите съдържат антоцианини и антиоксиданти, който укрепват сърцето и намаляват риска от хронично сърдечно-съдови заболявания. Вместо сладолед изберете голяма чаша с охладени череши.
ДОМАТ
Сезон: юли - септември
Доматите укрепват имунната система и насищат тялото с витамин С като задържат кожата млада. Тайната е в антиоксиданта ликопен, който, между другото, предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи и помага да се забави процеса на стареене.
АВОКАДО
Сезон: август - октомври
Плодът е пълен с устойчиви мазнини, които са полезни за здравето, така че след салатата с авокадо, не би трябвало да искате да се храните отново. Преди четири години, учените са установили, че тези, които обичат авокадо и го ядат редовно имат по-малък обхват на обиколката на талията. А рецепти с авокадо има много.