С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо да даряваме кръв?

24.02.2019

Ако няма медицински противопоказания, които да ви възпрепятстват да сторите това добро, и сте в чудесно здраве, ето няколко причини, поради което е добре да го правите редовно.

Защо да даряваме кръв?
 © iStock

Всяко кръводаряване е важно

Много болни се нуждаят от кръвопреливане или от лечение с кръвни продукти. Макар екипи от учени по цял свят да работят по създаването на изкуствена кръв, засега все още няма продукти, които да могат да заместят тромбоцитите и плазмата. Да дарявате кръв няколко пъти в годината е добре, тъй като трайността на кръвните продукти е кратка: 42 дни за червените кръвни телца и само пет дни за тромбоцитите.

Отнема по-малко от час

Малко повече е, ако дарявате плазма или тромбоцити. В това число е включено всичко: разговора с лекаря, отдиха и изследването. Както и самото взимане на кръв. Не се налага да се прави на гладно. Напротив, препоръчително е дори да сте хапнали нещо леко и да сте пили вода или прясно изцеден плодов сок.

Няма рискове

Материалите и спринцовката са за еднократна употреба, затова няма никакъв риск кръводарителят да бъде заразен. Колкото до обема, който се взима, 400-500 мл от 5-те литра кръв, които съдържа тялото ни, той се възстановява бързо. За няколко часа за плазмата и тромбоцитите и за 15 дни за червените кръвни телца. Това не е никакъв проблем, ако човек не е анемичен, което се проверява с тест преди всяко кръвопреливане. Жените могат да даряват кръв четири пъти в годината, а мъжете – шест пъти. А всички ние можем да даряваме плазма 24 пъти годишно.

Един ден вие също може да се нуждаете от това

Вероятността всеки един от нас в някой момент от живота си да се нуждае от кръвопреливане е твърде голяма. Статистически погледнато, тази вероятност е 70 % за всеки от нас. Освен това при даряване на кръв можете да разберете каква кръвна група сте, ако все още не го знаете. Нещо, с което би било полезно да сте наясно при спешен случай. Ще ви бъде издадена карта с вашата кръвна кръвна група и резус фактор.


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE