С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо се разболяваме през почивните дни или по време на отпуска?

14.11.2015

Учените го наричат „синдром на почиващия“, но може да е и лош късмет

Защо се разболяваме през почивните дни или по време на отпуска?
 © iStock

Точно, когато сте решили да си вземете по-дълъг отпуск или да се отдадете на хобито си през уикенда... се разболявате. Тази ситуация е позната за много хора: според статистиката през 2013 г. всеки 10-ти жител на Европа е боледувал точно по време на ваканцията си. Според изследователите причината не е в аклиматизацията. Холандският психолог и специалист по изследване на стреса и емоциите Ад Вингерхутс интервюирал хора, които често боледуват по време на отпуск и сравнил отговорите им с тези на хора от контролна група. Заключението, до което стига той, е интересно. Ето защо боледуваме често точно по време ан почивката си.

#1. Чувство на вина

Тези, които често боледуват по време на отпуск, се оплакват не толкова от претоварване по време на работа, а от безкрайния стрес. Учените описват тези хора като перфекционисти, които носят прекалено голямо чувство за отговорност за работата си. Чувството за вина им пречи да се наслаждават на почивката си и да се отпуснат.

#2. Друг поглед към собствените си усещания

Едва когато се изтегнете на шезлонга на плажа, забелязвате, че всичко по тялото ви боли. Работейки, занимавайки всеки ден с много задачи, по-лесно потискаме сигналите на заболяванията. Но това може да се отнесе само към леките болки, но не и към сериозните заболявания.

#3. Имунната система излиза от строя

Както острият, така и хроничният стрес влияе на имунната система. Роланд Глейзър от Университета в Охайо (САЩ) по време на изследванията си стига до извода, че стресът въздейства по различен начин върху имунната система: някои стават по-податливи на инфекции, възпаление и автоимунни заболявания (алергии), а при други се забавят имунните реакции, например обикновените драскотини зарастват много по-дълго.

Оказва се, че нищо не трябва да се промени и остава само да си боледуваме? Но за да се справите със „синдрома на почиващия“, трябва да преразгледате отношението си към работата и живота като цяло. Именно така смята Ад Вингерхутс след разговора си с хората, които са преодолели този синдром. Те споделят, че са сменили работата си или поне са променили приоритетите си и работата вече не е на първо място.

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE