Преминете към основното съдържание

10 факта за секса в древния Рим

Изглежда, че понятието за корупция преди няколко хиляди години не е съществувало
© iStock

#1. Жената заслужавала еднакво сексуално удоволствие колкото и мъжа.

#2. За римлянките било естествено да споделят леглото си и със съпрузите си, и с робите си, а понякога и едновременно. Римляните също се радвали на ласките на робините си, получавали нежности обикновено в банята от платени жрици на любовта.

#3. „Който не може да се наслаждава, той не може и да доставя удоволствие.“ Ако съществували ограничения, то това били предимно от социално класов характер. На знатните богаташи им било забранено да имат връзка с жена от тяхната прослойка – това била превантивна мярка срещу претенции за наследство при евентуално появило се извънбрачно дете.

#4. Орален секс по-вишестоящите само можели да приемат, но в никакъв случай да даряват. Римляните се отнасяли с особен трепет към устата си. И особено порицавали пасивния хомосексуализъм.

#5. Плътските удоволствия между мъже били нещо обичайно, но да бъдеш пасивен партньор на човек от по-низше съсловие означавало да паднеш в очите на обществото, а това лишавало човека да участва в избори и да представлява своите интереси пред съда.

#6. Това обаче съвсем не ограничавало римляните – на разположение те имали предостатъчно роби и робини, сексът с които бил едва ли не задължение. Иначе защо числото им било толкова голямо?!

© iStock

#7. Малките оргии прераствали в големи – те били известни като вакханалии и били практикувани особено по времето на Нерон. Те реално биха могли да послужат като визуален наръчник за интимен живот: място имали всякакви видове сексуални практики – от садизъм до хомосексуализъм и воайорство.

#8. След време всички оргии били забранени, за да не остане времето на управлението на Нерон в паметта на поколението като разкрепостено. Както например е известен Калигула с неговите кръвосмешения или Месалина, която се състезавала с известните проститутки и за една нощ „ощастливила“ 25 мъже.

#9. Платената любов в Древен Рим придобила колосални размери. Представители на най-старата професия можели да бъдат срещнати навсякъде – в хотелите, в магазините, в банята, разбира се.

#10. Цариците на платената любов били куртизанките, които едва ли могли да бъдат наречени обикновени проститутки. На тях им били спестени всички горчивини на професията – унижения, нисък статус, сутеньори и т.н. Куртизанките имали привилегиите на любовници и оказвали влияние върху културата и обществения живот и били заобиколени от лукс.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser