Преминете към основното съдържание

10 интересни факта за червилото

1. Повечето учени са единодушни, че родината на червилото е Древен Египет. Жените го „приготвяли“ от водорасли, йод и бромин. Според някои Клеопатра използвала и червени буболечки, за да добие яркия цвят за устните си. 2. Първото...
© Shutterstock

1. Повечето учени са единодушни, че родината на червилото е Древен Египет. Жените го „приготвяли“ от водорасли, йод и бромин. Според някои Клеопатра използвала и червени буболечки, за да добие яркия цвят за устните си.

2. Първото червило под формата на стик е дело на арабския физик и химик Абу ал-Касим ал-Захрави (Абулкасис) през 10 век. Той е човекът, сочен и за един от „бащите“ на пластичната хирургия. В съставките на неговото твърдо червило имало и парфюм.

3. През Средновековието католическата църква забранява червилото, а през 1770 г. Британският парламент приема закон, според който жена с червило трябва да бъде тествана за магьосничество.

4. Кралица Елизабет I има голям принос за популяризирането на червилото. Тя и придворните й дами оцветявали устните си със смес от пчелен восък и червен живачен сулфид.

5. Френски учени са изчислили, че Дон Жуан е изял около шест килограма червило! Не знаем обаче формулата, за да изчислим колко устни е нацелувал, за да постави този рекорд. Знаем само, че според последната статистика съвременната жена изяжда средно между 1,8 и 2,7 кг червило през живота си, облизвайки устни.

6. Червилото става особено популярно по време на Втората световна война, благодарение на киноиндустрията. Мерилин Монро е жената, допринесла най-много за славата на ярко червените устни. Уинстън Чърчил също влиза в историята на червилото с твърдението си, че червените устни имат позитивен ефект както върху жените, които носят червило, така и върху мъжете, които го виждат.

7. Първото червило за целувки, което не се размазва и издържа изключително дълго, е изобретено от американския химик Хейзъл Бишъп през 1950 г.

8. По време на икономическа криза продажбите на луксозни червила се увеличават, показват изследванията на пазара. При Голямата депресия в САЩ продажбите на козметика са скочили с цели 25%.

9. 80% от всички жени в САЩ използват всеки ден червило. Това е с 10% повече, отколкото във Франция.

10. Най-новото изобретение на дизайнерската козметика за устни е първият гланц, който се отваря с клик – Rouge Allure Gloss на CHANEL. Високата концентрация на ултра-фини пигменти дава плътен цвят и в същото време лакиран блясък с огледален ефект, а формулата със Сапаново дърво и масло от зелен чай хидратира и защитава устните.

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser