Преминете към основното съдържание

10 интересни факта за Грейс Кели

Днес принцесата щеше да навърши 86 години
Грейс Кели
Грейс Кели © Getty

Американската актриса, модел и принцеса на Монако, известна с филмовите си роли и сценични изяви през 50-те, участва в 11 холивудски блокбастър и въпреки успехите си се оттегля от киното на 26-годишна възраст, за да се омъжи за принц Рение от Монако. Двамата имат три деца, но Грейс загива трагично през 1982 г., докато шофира автомобила си, заедно с дъщеря си в него.

Днес е рожденият ден на тази холивудска дива от Филаделфия и истинска принцеса и по този повод ви предлагаме няколко интересни факта от живота й.

#1. Не всичко е приказка.

Въпреки лукса и пищния начин на живот, през цялото време на брака си Грейс е копнеела за предишния си начин на живот. Принцесата е страдала от депресия почти през цялото време.

#2. Тя е първата актриса, която се появява на пощенска марка в Америка.

Това се случва през 1993 г.

#3. Родителите й не били доволни, че тя е станала актриса.

Когато Грейс се записва в американската Академия за драматични изкуства, баща й Джак Кели й казал, че „това е тънкият начин да съобщи, че е станала проститутка“.

#4. Грейс е стартирала кариерата си като модел.

Докато учела в Академията, тя е работила и като модел, като се е снимала в реклама за цигари и се появява на страниците на няколко модни списания.

© Getty

#5. Тя е родена в заможно семейство.

Родителите й са спортисти, а баща й е милионер, който сам е натрупал състояние. Той е бил гребец и е печелил три златни медала от олимпиади, а майка й е първият треньор на женския отбор на Америка по лека атлетика.

#6. Преди да се омъжи за принц Рение, тя е била сгодена за друг.

Грейс Кели е била сгодена за модния дизайнер Олег Касини, който е известен като човека, стоящ зад визията на първата дама Жаклин Кенеди.

#7. Зестрата й е платена от принц Рение.

Преди сватбата на века, семейството на Грейс е трябвало да плати зестра от 2 милиона долара – тя обаче е платена от самия принц.

#8. Сватбата на Рение и Грейс е грандиозна.

Хиляди хора се стекли по улиците на Монако, за да приветстват ескорта на принцесата, а дворецът бил декориран до неузнаваемост в чест на събитието.

#9. Филмите на Грейс Кели били забранени в Монако.

Веднага след сватбата в Монако била издадена забрана за прожектиране на филмите с участието на принцесата. Когато тя получила предложение от Хичкок да участва във филма „Марни“ през 1962 г., под натиска на обществото тя отхвърля предложението.

#10. Грейс Кели и принц Рение са погребани в общ гроб.

Принцесата е погребана на 18 септември 1982 г., а след смъртта си през 2005 г. Рение е погребан в същия гроб. 

Грейс Кели

Галерия

Грейс Кели

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser