Преминете към основното съдържание

10 лесни начина да добавим пъстрота в живота си

Има малки неща, които можем да правим, за да разнообразяваме всеки свой ден. Лесно е, а ефектът е огромен.

1. Променете маршрута, обичайните домакински ритуали. Купете други хранителни стоки в друг магазин, вървете 20 минути до метрото, не четете същия вестник или сайт!

2. Действайте. Психолози от Харвард се интересували от механизма, по който хората изпитват удовлетворение от постъпките си. Обикновено, когато взимаме решение, ние се сблъскваме с един проблем: че ще бъде възможно да разберем резултатите от този или онзи избор едва след известно време. За да се защитим, ние играем различни сценарии в главите си, опитвайки се да изберем този, който трябва да ни носи най-голяма радост. В действителност обаче тези мислени прогнози не са толкова предсказание за бъдещето, колкото анализ на миналия ни опит. Като се потапяме твърде много в негативни преживявания, ние предварително се настройваме за поражение – и обратно, като се концентрираме върху положителни спомени, оценяваме ситуацията по-оптимистично.

3. Срещайте се с приятелите си по-често. Сега – на разходки навън или онлайн. Не се отказвайте – събирайте се в компании, излизайте сред природата. Веселата компания, чувството за хумор и заразният смях повишават настроението и имат положителен ефект върху жизнеността.

4. Вземете си куче. Или котка, или риба, или хамстер – да, за това атигират не защитниците на животните, а психолозите.

5. Бъдете самостоятелни. Учени от Мюнхен организирали интересен експеримент. Те интервюирали бивши офис служители, които в един момент излезли на свободна практика. Оказало се, че две години след подаването на оставка, 94% от тях не съжалявали за постъпката си, въпреки че 50% имали значителен спад в доходите.

6. Купете си крачкомер. В един типичен ден средният служител в компания прави 4000 стъпки, с което изразходва около 130 калории – приблизително толкова, колкото получава от половината стандартно шоколадово блокче, изядено на следобедна закуска.

7. Тренирайте гласа си. Мъдрият Сократ обичал да повтаря: „Говорете, за да ви видя!“ Съвременните учени са съгласни с него. Според тях 90% от първото впечатление за човека зависи от външния му вид, жестовете и тона на гласа.

8. Откажете се от техниката. Не напълно, разбира се, но не бъдете роби на компютъра и телефона си. Огледайте се – и животът ще се окаже много по-богат!

9. Експериментирайте в кухнята.

10. Учете постоянно. Всеки изпит, който успяваме да вземем, укрепва вярата ни в себе си. Редовното получаване на нова информация тренира мозъка и удвоява радостта от живота.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser