Преминете към основното съдържание

10 минути медитация гарантират енергия за цял ден

Може да я направите веднага – разберете как

© iStock

Специалистът по интегративна медицина Сохер Рокед е автор на книгата „Уморен човек. Как да победим умората и да си върнем силата, енергията и радостта от живота.“ споделя някои работещи практики за постигане на баланс и енергия в ежедневието.

Ползата от медитацията е доказана в стотици научни изследвания – тя понижава кръвното налягане, подобрява съня, помага да се отпуснете и ви помага да преодолеете лошите навици като тютюнопушене или пристрастяване към сладко.

Принципът на медитацията се състои в това да „умиротворите“ вътрешния диалог, който почти винаги водите със себе си. Хубавото е, че дори и самостоятелно може да се научите да медитирате. Трябва да заемете удобна поза, да затворите очи и да успокоите ума си. Как? Съсредоточете се върху едно нещо – върху вдишването и издишването си или върху пламъка на свещта. Ако се замислите за нещо, не се ядосвайте – това е абсолютно нормално. Позволете на мислите си да идват и да си отиват, но колкото по-често практикувате това, толкова по-лесно ще успокоявате ума си и ще понижите нивото на стреса. Простата медитация има забележим ефект, който може да проверите веднага.

1. Изправете се и внимавайте за стойката си. Изправете гърба, разширете гърдите си, раменете опънете назад. Добре е да разберете, че тази осанка помага за повече бодрост и дори и без самата медитация.

2. Направете три дълбоки вдишвания. Затворете очи. Почувствайте движението на въздуха вътре в тялото си – как влиза и излиза от белите ви дробове.

3. Сложете едната ръка на гърдите си, а другата – на корема. При следващото вдишване, опитайте се да дишате с корема. Ръката на гърдите не трябва да се движи.

© iStock

4. Мислено издишайте бавно през устата. Почувствайте физически как това се случва.

5. Представете си, че вдишвайки, се изпълвате с енергия. Ако обичате да визуализирате, представете си, че тялото ви е изпълнено със светлина, която подхранва всяка клетка на организма ви, успокоява ви и ви изпълва с енергия. Ако не се получава, изберете образ, който ви е по-близък. Тук няма правилен или неправилен начин.

6. Усмихвайте се леко в продължение на цялата медитация, дори и да не сте в добро настроение. Това също може да ви помогне да се почувствате по-енергични.

7. Връщайте вниманието си към дишането всеки път, когато нещо ви разсея. Направете това нежно и деликатно. Опитайте се да не се сърдите на себе си и да не се ядосвате. Все пак се учите!

8. Завършете медитацията след 10 минути. Бавно отворете очите си. Няма как да не усетите, че умората я няма, а енергия е факт.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser