Преминете към основното съдържание

10 мита за целулита

Как се появява и как да го премахнете – има някои заблуди, които може би ще ви учудят
© iStock

Моделите демонстрират перфектни „полирани“ бедра от страниците на списанията . Но това наистина ли е идеалното тяло? И дали наистина портокаловата кожа трябва или не трябва да е част от него? Къде е истината и къде е лъжата – предлагаме ви 10мита за целулита.

Мит 1 – Това са излишни мазнини в организма

Не съвсем. Целулитът е локално натрупване на мазнини на повърхността на кожата и мускулите. С напредването на възрастта процесите в организма се забавят, а в резултат на това съединителната тъкан отслабва. Това прави целулита по-забележим. Избягването на неравностите и подутините по кожата може да бъде избегнато с подходящ начин на хранене и на физическа активност.

Мит 2 – Слабите жени нямат целулит.

Целулит имат всички момичета и жени. Особено очевидно е това, когато ги видите по бански. Според лекарите целулит има всяка жена, независимо от килограмите й, Просто във всяко тяло той е в различна степен на развитие (в една от четирите си форми). На видимостта на неравностите се отразяват различни фактори: възраст, негативно влияние на околната среда, стрес, постоянни колебания на теглото...

Мит 3 – Ако отслабнете, целулитът ще изчезне.

Това е една от най-големите заблуди. Де да беше толкова просто! Всъщност отслабването може да направи целулита по-видим – по време на отслабване, тялото се освобождава първо от водата. Това вреди на еластичността на кожата. Това прави включването на фитнеса задължително, за да могат да се поддържат мускулите в тонус. Включвайте в тренировките си задължително кляканията - те са едно от най-ефективните упражнения за атака на портокаловата кожа.

Мит 4 – Благодаря, мамо!

Факт, целулитът е бич за всяка жена. Но да приписваме на генетиката вина за него е несправедливо: разбира се, че наследяваме фигурата на родителите си. Но върху целулита оказват влияние и други фактори като хормони, мазнини, храна, както и любовта към спорта или липсата на такава.

Мит 5 – Антицелулитните продукти не действат!

Истинската причина за целулита е скрита дълбоко под кожата, но антицелулитните продукти могат да изиграят добра роля – изравняват релефа на кожата и й придават еластичност. Ключовата съставка в тях е кофеинът. Забавен парадокс е, че любовта към кафето във вид на еспресо или капучино провокира появата на целулит, но всъщност точно кофеинът помага да се избави кожата от него!

Мит 6 – Домашният антицелулитен масаж не помага!

Всичко зависи от качеството на масажа! За да се разбият подкожните мазнини бързо и качествено е нужен апарата като LPG например. Или ежедневен 60-минутен дълбок масаж. Но да си направите пълноценен масаж сами на себе си не винаги е добре. Добре е да усвоите някои антицелулитни техники. Чувството на дискомфорт няма да ви напусне през цялото време на самомасажа, имайте го предвид! Заредете се с търпение – резултатите може да дойдат след месеци.

Мит 7 – Липосукцията е единственият начин за спасение от целулита!

За съжаление много момичета стават жертва на този мит! След хирургична намеса (липосукция) те спират да се грижат за себе си и да се поддържат и много бързо резултатите изчезват. Липосукцията не гарантира вечно гладка кожа. Ако целулитът не се върне на същото място, то той ще си намери друго място по тялото, където да се настани. Освен това липосукцията струва немалко пари, а и периодът на рехабилитация не е кратък. Така че по-добре впрегнете волята си и с труд може да постигнете това, което иначе липосукцията може да даде без гаранции.

Мит 8 – Водата не помага за подобряване на релефа на кожата!

Това не е истина. Умереността е необходима дори и в най-полезните навици. Вредата от газираните напитки, тестените и сладките храни играе лоша шега и е истинската причина за появата на целулит. Но водата може да замести част от това количество вредни фактори. Изчислете нормата си вода за килограм телесно тегло – 30 милилитра вода на всеки килограм телесна маса. Малко повече – да, но по-малко – не!

Мит 9 – Мъжете нямат целулит!

И мъжете имат целулит, но е по-скоро изключение от правилото. Жените имат по-еластична кожа и в същото време хормонът естроген помага за образуването на мастни отлагания, а мъжкият тестостерон ги изгаря. Освен това естрогенът играе важна роля в процеса на циркулацията на кръвта и я снабдява с хранителни вещества. Това стимула производството на колаген. С възрастта нивата му намаляват, а кожата става по-податлива на появата на целулит.

Мит 10 – Невъзможно е да се избавите от целулита!

Може да се борите с тази напаст, но да се избавите от нея ще ви трябват доста усилия! Важно е да работите постоянно, а не от време на време. Задължително е балансираното хранене , редовният спорт и да работите за постигането на целите си!

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser