Преминете към основното съдържание

10 мита за човешкото здраве, в които е време да спрем да вярваме

Какво ще стане, ако глътнем дъвка, и наистина ли е вредно да пукаме кокалчетата на пръстите си

През цялата дълга история на човешкото съществуване са възникнали огромен брой митове, свързани с нашето здраве и тялото като цяло. Например, дълго време се смяташе, че човек използва само 10% от всички възможности на мозъка си и ако развиете всичките 90%, можете да станете супермен, който дори ще може да чете мислите на други хора. Разбира се, това не е вярно. Но какви други митове съществуват за човешкото тяло, за които погрешно вярваме, че са истина? Нека да разберем.

Защо да не пукаме кокалчетата на пръстите си?

Първият мит, поради който на всички от деца ни е забранено да „пукаме” кокалчетата на пръстите си - смята се, че в напреднала възраст това може да причини силна болка в ставите. Всъщност няма нито едно изследване, което да доказва това твърдение. Ако дърпате пръстите си, докато щракнат, азотът просто се отделя от ставите и в това няма нищо лошо.

За какво е потта?

Вторият мит е, че вредните вещества могат да се отделят от тялото, ако се потим добре. Истината е, че човешките потни жлези не са свързани с никоя от вътрешните системи, поради което не могат да отделят вещества. Потта се използва само за охлаждане на тялото и съдържа вода, соли и електролити.

Как влияе захарта на децата?

Третият неверен факт е, че захарта прави децата прекалено активни. Захарта в неразумни количества е вредна не само за децата. Има деца, които ядат шоколад, след което лягат и заспиват. Всичко зависи от вида сладкиш, който ще изядат. Ако детето ви по принцип е по-активно, нищо чудно сладкото да го възбуди допълнително, но това не означава, че всяко дете ще пощурее от бонбон.

Какво се случва, ако глътнете дъвка?

Четвъртият факт по принцип е глупав и сякаш е измислен от дете - погълнатата дъвка остава в стомаха 7 години. Дъвките се състоят от аромати, хранителни оцветители и основи, които телата ни просто не могат да усвоят. Но това не означава, че ще остане в тялото дълго време - ще излезе по естествен път и в първоначалния си вид.

Трябва ли да будим сомнамбулите?

Петият мит е, че не трябва да будите сомнамбулите, защото ще умрат от инфаркт. Това е просто градска легенда, но наистина не бива да събуждате хората, които се разхождат в съня си, защото, макар и да изглеждат будни, те са в дълбок сън и ще се събудят с голямо нежелание.

Какво чувства езикът?

Шестият често срещан мит е, че всяка част от езика е отговорна за възприемането на различен вкус. Някои хора вярват, че с върха на езика се усеща сладкото, средният е отговорен за възприемането на киселото, а задната част за горчивото. Искате да проверите истинността на това? Просто сложете сол върху различни части на езика си и ще установите, че я усещате еднакво навсякъде.

Растат ли ноктите след смъртта?

Седмият мит - след смъртта на човек, косата и ноктите му продължават да растат. Звучи зловещо. Истината е друга - след смъртта кожата на човек започва да изсъхва и да се свива, поради което корените на косата и ноктите се оголват и изглеждат по-дълги.

Причина за поява на брадавици

Осмият мит също идва от детството - ако хванете жаба, на ръката ви ще се появят брадавици. Всъщност тези животни нямат нищо общо с това, защото брадавиците се причиняват от човешкия папилома вирус (HPV). Краставите жаби не са виновни, че сте имали брадавици като дете.

Колко вода трябва да пиете на ден?

Деветият мит се отнася до твърдението, че човек трябва да пие по 8 чаши вода на ден. Да, за нас е много важно да поддържаме водния баланс, но не е нужно да пием насилствено вода. Понякога течността попада в тялото ни с храна и е напълно възможно да откажете няколко чаши вода на ден.

Причините за поява на акне

И накрая, заслужава да се спомене митът, че пържената храна провокира акне. Всъщност акнето се причинява от много фактори, като силно изпотяване, тютюнопушене, недобра хигиена на кожата и генетични причини, така че не е напълно вярно да обвинявате само храната за проблема.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser