Преминете към основното съдържание

10 неща, които никога не бива да изсипвате в канализацията

Ако не внимавате какво попада в канала на мивката ви или в тоалетната, може да си навлечете проблеми и скъпи ВиК ремонти.

1. Ориз

Мислите, че изливането на остатъци от ориз в канализацията не е голяма работа? Помислете отново... Абсорбиращите влагата храни, като ориза и тестените изделия, могат да се разширят в тръбите и да довезат до запушване.

2. Зехтин

Остатъците от зехтин е добре да изхвърлите в кошчето, а не в канализацията, тъй като този продукт често става причина за големи запушвания на водопроводната система. Когато зехтинът се охлади – например когато влезе в контакт със студена вода или престоява в неизолирана тръба при ниски температури, той може да се втвърди и да причини запушвания.

3. Брашно

Сигурно сте изненадани, че точно брашното може да причини сериозен водопроводен проблем. Брашното обаче може да се слепи, когато попадне във водата, и тази лепкава каша може да направи тръбите ви непроходими и да ви се наложи да търсите специалист, за да отстрани повредата.

4. Смляно кафе

Докато изсипването на чаша кафе в канализацията вероятно няма да причини вреда, изхвърлянето на утайката от напитката в канала на мивката не е никак добра идея. Смляното кафе може да се натрупа в тръбите и да причини запушване, което потенциално да доведе до скъп ремонт.

5. Животински мазнини

Въпреки че може да ви се иска да изплакнете мазния тиган веднага след приготвянето в него на бекон, сланина, колбас или пържола, това може да доведе до сериозни щети по водопровода.

Проблемът е, че водата и мазнините се охлаждат, докато се движат през тръбите и се втвърдяват, привличайки и други отпадъци и създавайки запушвания. Препоръчително е първо да излеете мазнината в кутия или буркан, да я оставите да се охлади и след това да я изхвърлите в контейнер за боклук.

6. Кости

Не само, че те са твърди и остри, но костите често са придружени от животинска мазнина, която може да се втвърди в канализацията и да я запуши.

7. Картофено пюре

То лесно се раздробява, когато попадне във вода, но това не означава, че можете безопасно да използвате мивката си, за да го изхвърлите. Нишестените храни като картофеното пюре могат да причинят значителни запушвания на водопровода. Така че ползвайте кошчето за остатъците от пюрето.

8. Бананови кори

Части от бананови кори и други богати на скорбяла продукти могат да се превърнат в паста и потенциално да доведат до запушване на тръбите.

9. Черупки от яйца

Може да изглеждат достатъчно лесни за разбиване, но черупките на яйцата могат да причинят изненадващо голям проблем, ако ги хвърлите в мивката. Черупките на яйцата са виновни за много водопроводни проблеми, тъй като те могат да се събират заедно, когато се комбинират с вода и да създават запушвания.

10. Медикаменти

Имате ли ненужни или с изтекъл срок лекарства? Каквото и да правите, не ги изливайте в канализацията. Въпреки че може да не запушат тръбите ви, тези отпадъци крият още по-големи рискове. Те може да проникнат в околната среда, замърсявайки подпочвените води и почвата и увреждайки или дори убивайки домашни или диви животни.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser