Преминете към основното съдържание

10 неща, които трябва да знаете за ендометриозата

Една на всеки 10 жени по света има това заболяване, а може дори и да не подозира за него
© iStock

1. Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, подобна на тази в матката, израства на други места от тялото като яйчници, фалопиеви тръби, черва и пикочен мехур. Така по време на цикъл тази тъкан, въпреки че се намира извън матката, започва да кърви и да нараства. Това е постоянен възпалителен процес, който освен силна болка може да причини и сраствания в засегнатите органи и тежки усложнения. Сред тях е и безплодието, тъй като ендометриозата намалява яйчниковия резерв и създава хормонални проблеми, които могат да попречат на прикрепването на ембриона към матката. Освен всичко това ендометриозата пречи и на социалния живот на жените заради ужасяващата болка, която изпитват всеки месец.

2. Ендометриозата засяга една от всеки 10 жени по света, което го прави едно от най-разпространените заболявания. Въпреки че за нея се знае изключително малко.


СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ФОТОГРАФ РАНКИН: "ЕНДОМЕТРИОЗАТА НЕ Е САМО ЖЕНСКИ ПРОБЛЕМ, ТЯ ЗАСЯГА ВСИЧКИ"


3. Най-често ендометриозата се открива при жени между 25 и 35-годишна възраст, тъй като тогава нивата на хормоните и в частност на естрогена са най-високи. Истината обаче е, че дори и да сте преминали тази възраст, можете да се разболеете.

4. Какви са симптомите? Не е задължително да има такива, но най-често това е силна болка в долната част на корема, седалището, матката и дори кръста. Кървенето извън месечната менструация също би могла да бъде симптом.

5. Ендометриозата се установява много трудно – нито стандартен гинекологичен преглед, нито ултразвук могат да докажат нейното наличие. Единственият начин е чрез лапароскопска операция, при която детайлно се оглежда коремната кухина.

6. Все още не е ясно от какво точно се причинява ендометриозата. Част от теориите са, че тя се получава при т.нар. ретроградна менструация (когато менструалната кръв изтича през фалопиевите тръби в коремната кухина), обърната матка, хирургически интервенции (включително и цезарово сечение), промени в имунитета и наследствени фактори. Други изследвания пък казват, че жените, които не са родили, и тези, при които менструацията е започнала по-рано, са с по-висок риск от развитие на ендометриоза. Според други теории пък заболяването се развива още в утробата при оформянето на ембриона. Хубавата новина (ако въобще е възможно да има такава) е, че ендометриозата не е заразна и не се предава по полов път.

 

7. Близо 9 от 10 или 87% от жените с ендометриоза казват, че състоянието им се отразява в дългосрочен план на личния и професионалния им живот, както и на техните финансови средства. Според изследване на Standard Life и Endometriosis UK, от това заболяване само във Великобритания страдат 1.5 милиона жени, което струва на икономиката около 8.2 милиарда паунда.


ТАЙНАТА НА ЖЕНСКИЯ... ХОРМОН


8. Стадиите на развитие на ендометриозата са 4 – при първия засягането е минимално, а при последния срастванията са толкова сериозни, че може да се наложи отстраняване на матката.

9. Може би въпросът, който най-много ви интересува, е дали има лечение на ендометриозата. За съжаление, тя няма как да се излекува напълно. Единият вариант е оперативно да бъдат отстранени засегнатите участъци. Вторият вариант е чрез хормони да бъде блокирано производството на естроген, в резултат на което тази тъкан изсъхва, но и пък навлизате в преждевременна менопауза, което също има своите сериозни последствия. Според специалистите обаче най-сигурният начин да решите проблема поне за няколко години напред, е да забременеете възможно най-бързо. Ако състоянието ви е сериозно, може лекарите да ви посъветват директно да преминете към ин витро.

10. Досега не е известен смъртен случай при ендометриоза, но това не бива да ви успокоява. Отидете на лекар, ако имате някои от симптомите, изброени по-горе, и никога не пропускайте годишния си профилактичен преглед.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser