Преминете към основното съдържание

10 неща, които впечатлиха Зейнеб Маджурова в Южна Африка

Вижте с какви адреналинови приключение и с какви емоции ще запомни тя Южна Африка
Зейнеб на фона на плаж с африкански пингвини
Зейнеб на фона на плаж с африкански пингвини © Личен архив

От списание ELLE

“Аз съм крадец на спомени!“, беше признала Зейнеб пред ELLE преди две години, когато украси корицата ни. Именно на брой, посветен на пътешествията. Тоест, на голямата й любов. Момичето, което най-успешно използва славата на Big Brother, за да се реализира като репортер и водещ в едно от най-гледаните тв предавания в родния ефир - „На кафе“, обича да пътува, за да събира емоции. Сред скорошните й адреналинови приключения е Южна Африка.

1. Среща с африкански пингвини.

Те са единственият вид пингвин, който в диво състояние обитава Африка и не се среща никъде другаде по света. Изключително необичайна гледка е, когато си на 30 градуса горещина, около теб да се разхождат двойки влюбени пингвини. Духаше изключително силен вятър, а те бяха толкова малки и крехки, че създаваха групички (много често и по двойки), за да не ги мести вятърът.

2. Да отидеш до края на света.

© iStock, Нос "Добра надежда"

Някои от местните така определят нос “Добра надежда”, а и като стъпиш на него, напълно започваш да вярваш в думите им. Живописни гледки и необятен океан срещу теб. Не един, дори два океана… Защото тук е точката в която се срещат Индийският и Атлантическият океан. Морето е изключително бурно, а вълните достигат до около 30 метра.

3. Да ти помаха Бабуин.

Нос “Добра надежда” е на около 200 км от Кейптаун, а пътят до там е едно от най-непредсказуемите изживявания. Живописни природни гледки и неочаквани приятели по пътя – Бабуини. Особен вид маймуни, които свободно се разхождат по пътя, заглеждат се по теб, а ако имаш късмет, може да ти помахат за “Здравей”. Изключително обичайна гледка за този район, като да срещнеш куче или котка в България.

4. Планината Тейбъл.

© iStock, Планината Тейбъл

Красива и с нетипична плоска форма, която се извисява над 1000 м височина. Насладих й се отдалеч и до днес ме е яд, че не я покорих, защото ме наплашиха, че е пълно със змии. Но всеки ден се любувах на планината, защото хотелът ни беше точно срещу нея.

5. Пазарите.

Месни производители продават ръчно изработени чанти обувки, бижута, сувенири, които изглеждат като произведение на изкуството. Всичко е от кожата на змии, алигатори, щрауси и др.

6. Разходка с хеликоптер.

За първи път се качих на хеликоптер, който ни направи панорамни обиколки на Кейптаун.

7. Вино и лозя до безкрай.

След панорамната обиколка на града, хеликоптерът ни отведе до море от лозя. Живописни гледки на лозя, които са прецизно разположение в един от най-известните винарски райони в света.

8. Храната.

Рай за сетивата. Това е една от най-вкусните национални кухни, които съм опитвала. Морските дарове са несравними.

9. И храна за душата.

Художници, картини, галерии и всякакъв вид изкуство на местните, които творят буквално на безценица. Аз си купих една картина, която и до днес ме връща в Кейптаун.

10. Адреналиново сафари.

Срещата с “Big Five”. Така наричат обитателите в резервата, които свободно се разхождат – голямата петица са лъв, слон, носорог, леопард и бик. Освен на тяхната компания, по пътя си може да срещнете и други животни на свобода като зебри, хипопотами, антилопи, гепарди и крокодили. Това е една от емоциите, които ми е трудно да опиша. Трябва да се изживее. Бях в близост до всяко от тези животни, на не повече от 3 метра, а на някои от тях дори усещах дъха. В мига, в който те погледнат, не знаеш дали са доволни, че те виждат и какво може да им хрумне в този момент… Адреналинът, който се покачва, е едва контролируем. Човек има усещането, че скача с парашут и не знае дали ще се отвори.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser