Преминете към основното съдържание

10 подправки, които ни правят по-здрави

Не е нужно да приготвяте специални отвари или сложни рецепти, при повечето е достатъчно да добавите щипка или зрънце в храната, която консумирате ежедневно, за да има полза
© istock

Куркума

Тази източна подправка, която придава красив жълт цвят на ястията, е изключително полезна за здравето. Учени доказаха, че редовната й употреба предпазва от диабет тип 2 и освен това защитава организма от инфекции, като засилва имунната система. Куркумата също така има силни противовъзпалителни, аналгетични и антиоксиданти свойства, дори предпазва от рак.

Американски учени доказаха, че един от компонентите на куркумата – куркуминът, е в състояние да блокира действието на ензима, отговорен за развитието на тумори в областта на главата и шията. Те давали ежедневно на пациенти, страдащи от тези заболявания, таблетки с 1000 мг куркумин. Резултатите били оценявани от независима лаборатория, която е констатирала положителният ефект от по-продължителния прием. Според учените куркуминът тепърва ще се използва в лечението и профилактиката на тази патология, а и като съпътстваща добавка за повишаване ефективността на химиотерапията при лечението на този вид тумори.

Джинджифил

Джинджифилът благоприятства храносмилането и помага на тялото да се самопречисти. Освен това е идеален за приготвяне на билкови чайове, предназначени за лечение и профилактика при болки в гърлото, настинки и грип. Научни изследвания доказаха ефективността на джинджифила като болкоуспокояващо средство при артрит. Той също така спомага за намаляване на целулита и премахва подуването на стомаха.

Вижте и останалите в галерията.

Още по етикети

здраве , добра форма
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser