Преминете към основното съдържание

10 правила на етикета, които всеки трябва да знае

Според статистиката, само 10% от хората ги познават

Анджелина Джоли на аудиенция в кралския двор
Анджелина Джоли на аудиенция в кралския двор © Getty

1. Цветя, които са подходящи да се подаряват на мъж, са хризантеми, рози, карамфили, орхидеи, лилии, бамбук, лалета, гладиоли, слънчогледи. Не забравяйте за цветовата гама: виолетов, бордо, бяло, синьо и зелено. А случаите, в които може да се подаряват цветя на мъж, са следните: премиера на филм, концертна премиера, публикация на книга, научно откритие, рожден ден, награда, спортен рекорд.

2. Ръкостискане

Не е прието ръкостискане с жена, но ако тя първа подаде ръка, не е редно да я разтърсвате така силно, както при мъжа. Но в същото време не трябва да е и прекалено слабо и безжизнено.

Старшият по възраст винаги подава ръка първи, както и началникът на подчинения. Не е необходимо да се променят тези неписани правила, въпреки че кастите в нашето общество отсъстват.

По време на ръкостискането е добре да гледате човека в очите и да се усмихнете леко в знак на приятелство. Погледът по посока на ръкостискането изглежда неуважително.

3. Според правилата на етикета, когато ядете супа, трябва да накланяте чинията в противоположната на лицето ви страна. Според някои експерти чинията изобщо не трябва да се накланя.

4. Мъжът винаги трябва да се изправя, когато дама става от масата.

5. Няма нищо лошо, ако в двойка на публично място двамата влюбени се наричат с умалителни имена (например „зайче“). Все пак е добре пред непознати да се наричат със собствените си имена.

6. Понякога се налага да пиете питието си със сламка. В такива случаи не трябва да смучете до последната капка, за да не предизвикате неприятен звук. Това би предизвикало дисонанс в общата беседа.

7. Основните правила на съвременния етикет в ресторанта са следните:

- Големите парчета трябва да нарежете на по-малки.

- Когато ястието се яде с пръсти, няма нужда да се навеждате и да „вкарвате“ лактите си в пространството на съседа си по маса.

- Горещата храна не се духа, а се оставя да изстине.

- По време на хранене, трябва да отхапвате малки хапки.

- Винаги използвайте салфетки, не облизвайте пръстите си.

- Винаги забърсвайте устата си със салфетка.

- Никога не се говори с пълна уста.

- Дори ако всички се хранят с пръсти, прието е да използвате ножа и вилицата, ако желаете.

- Никога не поставяйте мобилния си телефон на масата.

8. Дъвченето на дъвка по време на разговор или на по време на беседа (конференция, лекция...) се приема за вулгарно.

9. Върхът на невъзпитаността се приема по време на разговор да гледате часовника си, мобилния си телефон или преносимия си компютър, ако го носите. Дори ако сте отегчени, не го показвайте.

10. На стълбите:

- Ако мъж се качва или слиза по стълбите, трябва да пусне жената пред него. Но, ако стълбището е прекалено тясно и тъмно, то мъжът трябва да е пред жената.

- Ако жената и мъжът са един до друг на стълбите, редно е жената да е до парапета.

- Мъжът на стълбите трябва да отстъпи място до парапета на жена, дете и възрастен човек.

- Ако мъж, който води подръка жена, се качва по стълбите, то той трябва да се повдига така, че да служи за опора на жената, а не да я кара да се чувства нестабилно. Същото се отнася и за слизането.

- Ако по стълбите срещнете човек, който носи товар, редно е да отстъпите и да му направите място, независимо дали сте мъж или жена.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser