Преминете към основното съдържание

10 правила на френските работещи майки

Помнете – на върха на семейната пирамида сте вие!
© iStock

Авторът на бестселъра „Френските деца не си плюят яденето“ Памела Друкерман убедително доказва в книгата си, че френските майки се справят с лекота с по-голямата част с родителските кошмари.

Предлагаме ви част от нейните съвети.

#1. Идеални майки не съществуват.

Не си струва да бъдете идеални! Това е основната идея концепцията на френските майки. Не приемайте детството на собственото си дете като маратон, който стартира с раждането му и финишира с влизането му в университет. Французите безусловно искат децата им да са успешни, но в никакъв случай не се стараят след работа да се заемат с писане на домашни. За тях прескачането на естественото развитие не е опция.

#2. Винаги трябва да имате собствен източник на доходи.

Дори и в най-обезпечения брак, жената трябва да разполага с такъв. Разбира се, това не означава да живеете в страх, но винаги си задавайте въпроса: „Какво би станало, ако...?“

#3. Не посвещавайте целия си живот на детето.

В основата на френската култура лежи една изключително важна идея: всеки човек (особено родител) трябва да има собствено пространство и време. Според французите, ако посветите цялото си време на детето си, това ще навреди преди всичко на него.

#4. Отделяйте се от време на време от детето си – това ви прави по-добра майка.

Ако детето свикне, че през цялото време сте до него, то няма да се научи на самостоятелност. Това ще му попречи и да се научи да бъде внимателно с другите хора, да забелязва потребностите им, да се научи на съчувствие.

#5. Забравете за чувството за вина.

Няма смисъл да изпитвате чувство за вина, заради това, че работите. Това е деструктивно и нищо няма да промени. Важното е да бъдете с детето си в свободното си време. Но не просто да присъствате на разходката или да си говорите по телефона с приятелки, а наистина да изкарвате време с детето си.

#6. Не се превръщайте в майка-такси.

Парижанките избират извънучилищни занимания за децата си, но винаги преценяват ак това ще се отрази на качеството на живота им. Една майка не трябва да вози по цял ден детето си от един кръжок на друг – подобна саможертва няма да видите да прави нито една французойка. За такава майка по-скоро биха казали, че е загубила равновесие и чувство за баланс.

#7. Детето няма място в отношенията между родителите.

Във Франция цялото родителско пространство принадлежи на детето само в първите три месеца от живота му. По аналогия с президентския срок французите наричат този срок „първите 100 дни“. През това време детето може да спи в една стая с родителите си, дори в тяхното легло. Но след това получава своя стая и легло. Съпружеската спалня трябва да остане място, което принадлежи само на вас двамата. Детето трябва да знае точно в коя част от живота на родителите си участва.

#8. Не изисквайте от мъжа си равноправно участие в домакинската работа.

За разлика от американките, които са отявлени феминистки, французойките следват един старомоден прагматизъм. Много майки с охота приемат разделянето на задълженията. И това наистина облекчава живота им.

#9. Вечерта – време за възрастните. Един уикенд в месеца - „меден уикенд“.

Всички френски родители имат такава традиция – веднъж месечно посвещават уикенда само на себе си. Нито работата, нито децата могат да са част от тези два дни.

#10. Шефът сте вие!

Това е най-сложното правило на френското възпитание: осъзнаването, че решенията вземате вие. Вие сте шефът. Не диктатор, а шеф – това е съществена разлика. Давайте на детето си много свобода там, където може, като отчитате мнението им и се вслушвате в желанията им. Но решенията взимайте вие!

Помнете – на върха на семейната пирамида сте вие! Не децата, не родителите ви, а вие!

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser