Преминете към основното съдържание

10 правила за здравословно хранене

Може да ги спазва всеки
© iStock

Словосъчетанието „здравословно хранене“ плаши много хора и се асоциира предимно със задушени зеленчуци и пилешки гърди. Всъщност не е толкова страшно, колкото някои се опитват да го изкарат. За да се храните здравословно, не трябва да се лишавате от любимите си храни. Разбира се, че може да си позволявате лакомства. Важното е да не забравяте за мярката и баланса.

Да се храните разумно е по-добре в сравнение с диетите, които дават краткосрочни резултати. Лишаването от въглехидрати и мазнини може да провокира проблеми със здравето. Именно от храната ни нашият организъм получава необходимите вещества, микро и макроелементи за здравето ои енергията си.

Кои са 10-те основни принципа на здравословното хранене?

# 1. Само свежи и пресни продукти.

Полуфабрикатите с консерванти, подсладители и оцветители не се вписват в здравословното хранене. Тази храна натоварва тялото, забавя метаболизма и затруднява изхвърлянето на шлаките от дебелото черво. Така че, запеченото парче месо на фурна е много по-добро от всеки колбас от магазина.

# 2. Ограничете рафинираните продукти.

Те са лишени от фибрите и влакната, които са необходими за храносмилането, за храненето на лакто и бифидо бактериите, населяващи стомаха. Вместо бял хляб, избирайте пълнозърнест. Вместо бял ориз – кафяв. Обикновената рафинирана захар заменете с мед.

# 3. Плодове и зеленчуци всеки ден.

Ежедневно трябва да изяждате поне по 300 гр свежи зеленчуци и същото количество плодове. С това количество получавате необходимата дневна доза витамини и фибри. Носете си в офиса нарязани ябълки, моркови или целина. Така ще успеете да преодолеете глада за сладко.

# 4. Наблягайте на протеиновите храни.

Те засищат и са богати на аминокиселини. Такива са различните видове месо и морските продукти.

# 5. Използвайте разнообразни растителни масла.

Те са най-добрият източник на незаменимите есенциални мастни киселини (например линолова). Добре е в кухнята да имате поне 4 бутилки различни растителни масла – от лен, от гроздови семена, от сусам, зехтин или орех.

# 6. Спазвайте режим.

Постоянното преяждане е вредно толкова, колкото и твърде рядкото хранене. Старайте се да се храните 3-4 пъти на ден в промеждутък от 4-5 часа. В противен случай ще се забави метаболизма ви и тялото ви ще се настрои към режим на съхраняване на енергията. Резултатът е натрупването на мазнини.

# 7. Ограничете бързите въглехидрати.

Захарта от сладките и тестени харни се абсорбира по-бързо и веднага повишава нивата на глюкоза в кръвта. Амплитудата в нивата й предизвикват силно чувство на глад. Резките колебания на захарта се отразява негативно на работата на организма.

# 8. Внимателно със солта.

Заменете обикновената сол с хималайска. В готварската сол има само два микроелемента – натрий и хлор. В морската тяхното количество стига до 90. Разбира се, необходимо е да понижите консумацията на сол. Но не е нужно да се отказвате. Излишъкът на сол провоира задържането на течности от организма и предизвиква оттоци и повишено кръвно налягане.

# 9. Пийте вода.

Изпивайте не по-малко от 30-35 мл течности на килограм тегло. Помнете, че кафето и соковете не заменят водата. Газираните напитки и соковете съдържат твърде много захар.

# 10. Гответе правилно.

Минималната топлинна обработка е залог за съхранение на цялостната структура на храната. Тя съхранява полезните й вещества. За месните продукти най-подходящо е варенето или приготвянето на пара, а понякога и грила.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser