Преминете към основното съдържание

10 съвета как да намалите риска от загуба на багаж, когато пътувате със самолет

Загубеният багаж може да провали цялата ви почивка, още преди нейния старт, за това ви даваме няколко съвета как да предотвратите подобна неприятна ситуация
© iStock

В разгара на летните почивки и отпуски, все по-често хората предпочитат да използват самолетните компании, за да достигнат до мечтаната дестинация по възможно най-бързия и безопасен начин.

Но пътуването със самолет крие своите рискове, свързани с личния ви багаж и достигането му до крайната точка на пътуване. Технологиите по летищата стават все по-добри и процентовият риск на изгубени багажи намалява. Но тъй като все още има причини, независещи от сортирането на багажа по летищата, има малка вероятност, да ви се случи най-неприятното, а именно - да прекарате почивката си без личния си багаж.

Най-често подобни ситуации се случват, когато полетите ви не са директни и са свързани с прекачвания.

© iStock

За това, първият съвет, който бихме ви дали е:

Когато планирате почивката си, обърнете специално внимание, колко време е престоят ви на летището, ако се налага прекачване! Минимален престой от час крие риск първо да си изпуснете полета и второ, багажа ви да не бъде прехвърлен от единия самолет в другия. За това, ако има възможност, изберете полет, който ви осигурява поне 2 часа престой на летището, на което се случва трансферът. 

Махнете старите етикети, преди да чекирате куфара ви - по този начин ще елиминирате варианта сканиращата машина на летището да се обърка и да изпрати куфара ви на различен самолет.

Направете вашия chek in възможно най-рано - Служителите по авиокомпаниите съветват пътниците да са поне два часа по-рано на летището. НЕ само за да избегнат дългите опашки и чакането пред гишетата, а и за да сте сигурни, че вашият багаж ще се качи на борда с вас. Колко по-късно отидете на летището, толкова е по-голям рискът куфарът ви да няма нужното технологично време да достигне в багажното отделение на самолета.

Помолете да залепят етикет "Чупливо!" вирху куфара ви - Това е стар трик, който ще увеличи вниманието върху багажа ви и ще намали риска той да бъде забравен.

Изберете куфар с ярък цвят - И тук цвета има значение, тъй като малките летища все още разчитат на човешка работна ръка при сортирането на багажа. Ярките цветове привличат вниманието и по този начин е почти сигурно, че куфарът ви ще бъде погледнат и разпределен на правилния самолет.

Не препълвайте куфара си - Колкото по-тежък и препълнен е куфарът ви, толкова по-голям е риска от това личните ви вещи да бъдат повредени.

Използвайте защитно фолио - Почти всяко летище предлага тази услуга. Срещу сумата от 10 лв. ще си подсигурите спокойствие и допълнителна защита.

© iStock

Застраховайте ценните вещи - Препоръчваме ви да не слагате нищо прекалено ценно в багажа ви, ако то не е застраховано. Използвайте ръчния си багаж и сложете вътре вашата техника, документи и бижута. По този начин отговорността ще бъде изцяло ваша и е нужно само да бъдете по-внимателни и да не забравите някъде личните си вещи.

При възможност направете upgrade на билета ви и летете бизнес класа - Както знаете, пътниците в бизнес класа ползват различни привилегии. Освен, че ще получите най-доброто място в самолета, вашият багаж се качва на борда с приоритет, а също така повечето авио компании предлагат на пътниците избрали да пътуват в бизнес класа да вземат със себе си два безплатни куфара, вместо един.

Инталирайте GPS тракер - Ако някога ви се е случвало да загубите багажа си или сте прекалено притеснени за него, препоръчваме ви да се сдобиете с GPS тракер. По този начин може да следите по всяко време през телефона си къде се намира вашият багаж.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser