Преминете към основното съдържание

Как да не разваляме хубавото вино

10 съвета за комбинация на вино с храна

© istock

И най-скъпото и хубаво вино може да бъде „развалено“ с неподходяща комбинация от храна. За да се научите как да получавате от напитката на боговете максимално удоволствие, научете се всъщност как да избирате храната към него.

1. Захар се комбинира със захар. Ако в чинията ви има много сладости, то те трябва да се комбинират със сладки вина. Също сладките и наситени на вкус вина добре се съчетават с шоколад.

2. Ароматните вина са подходящи за ароматни блюда. Ако използвате в рецептата къри, може да комбинирате ястието с вино Ризлинг, притежаващо ярък вкус, а ароматните червени вина от средиземноморския регион превъзходно се комбинират с пикантно месо.

3. Сложната кухня изисква сложни комбинации. Изтънчените сложни гурме ястия е добре да бъдат съпроводени със съответните вина, докато по-простите и лесни ястия подразбират избора на неутрални вина с ненаситен вкус.

4. По-лесно е да смените рецептата, вместо виното. Най-добре се опитайте да намерите заместител на някоя от екзотичните подправки, вместо да избирате вино, което да е подходящо към сложната рецепта. Но, за да се насладите на виното, най-добре е да изберете някое просто блюдо.

5. Шампанско – прекрасно се комбинира с всякаква храна, благодарение на високата си киселинност, мехурчета и остатъчна захар. То няма да ви предаде дори и да се опитате да го комбинирате със сложна рецепта.

6. Ако приготвяте рецепта с кисел вкус, най-добре е да балансирате с меко вино със сладък послевкус.

7. Ако ястието ви е маслено и мазно, трябва да го комбинирате с тръпчиво вино: например сочно полусурово месо си подхожда идеално с вина от сортовете Каберне и Сандженовезе.

8. Към различните видове сирена следва да се избират различни видове вина – не съществува универсално вино, което да подхожда на всички сирена.

9. Ако искате да се насладите наистина на виното, избягвайте в храната ви да присъстват яйца, мляко, оцет, артишок, брюкселско зеле, цитрусови плодове (особено лимон и грейпфрут). На възприемането на виното може да попречат такива блюда като супа и сладолед, както и твърде тръпчиви или пикантни храни.

10. Не се престаравайте с рецептата, за да не „пресолите манджата“ - т.е. да не претоварите вкусовите рецептори. Виното се нуждае от прости вкусове, които да подчертават уникалния му характер.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser