Преминете към основното съдържание

10 заблуди за любовта, на които ни учат детските приказки

И заживели щастливо... ?
© iStock

Защо все се връщаме към детските приказки? Може да не ги четем редовно за лека нощ и да не гледаме вече анимационните им версии. Но се вълнуваме от историите в тях и ги поглъщаме с очи дори и днес, в екранизациите за възрастни. Така в кино салона преди няколко години изгледахме „Господарка на злото“ с Анджелина Джоли, който си беше просто нов прочит на „Спящата красавица“. „Пепеляшка“ под режисурата на Кенет Брана, с Лили Джеймс в главната роля, е друга голяма класика, която „Дисни“ неотдавна ревизира. Тази година дойде ред и на „Красавицата и звярът“ с Ема Уотсън. А ето че се заговори и за предстояща екранизация на „Аладин“, която вероятно ще бъде поверена на британския режисьор Гай Ричи.

Всичката тази приказна любов е пленителна и красива, показана на голям екран. Но доколко е реалистична? Време е с поредния римейк да ревизираме и представите си за връзките. И да се сбогуваме с най-популярните, но погрешни стереотипи за любовта, наложени ни от наивните детски сюжети. Като например, че...

1. Звярът ще се превърне с принц, ако просто го обичаме

В реалния живот това си е опасен експеримент. Срещали сме се с достатъчно лоши момчета, за да сме си научили урока. И когато разказваме на дъщерите си „Красавицата и звярът“, се чувстваме длъжни да уточним, че дори в любовта има граници, отвъд които търпението и саможертвата не са добродетел.

2. Можем да се влюбим от пръв поглед, без да сме разменили и дума

Ариел вижда как принц Ерик танцува на кораба си и от този момент нататък забравя фактите. А именно: принцът е човек, а тя – русалка, че той би могъл да се опита да я убие, ако я беше забелязал, и най-важното – че все още не са си разменили и дума. И все пак, тя е влюбена?! Онова, което липсва в „Малката русалка“, за да ни научи на важното в любовта: физическото и емоционалното привличане са доста различни.

3. Няма проблем да целунем някого без неговото съгласие

Дори е романтично! Или поне с такова впечатление оставаме от „Спящата красавица“. Ала дори петъчната й версия по баровете – пияната красавица, не би се съгласила с подобно твърдение. Особено на следващата сутрин. „Принцът“ може и да се размине с обвинение в сексуално посегателство, но със сигурност ще отнесе със себе си шамар и странен прякор.

4. Хубава рокля и хубава кола ще накарат принца да ни забележи

Дали проблемът на днешния свят не е тъкмо в това, че толкова много Пепеляшки смятат тоалета и каляската за входен билет към бала и истинската любов? Или че тук няма фея кръстница, която с едно махване на магическата си пръчица да спестява въпроса: „Какво да облека довечера?“

Приказната любов е пленителна и красива. Но доколко е реалистична?

5. Можем да се доверим на всеки непознат симпатяга

Някакъв тип се доближава с вълшебното си килимче (или кабриолетче) и ни кани да се качим. Съжаляваме, Аладин, но не сме Жасмин, която се хвърля в обятията на първия бездомник, опитал се да я прелъсти! В приказния свят може и да е секси да крадеш и да лъжеш кой си, но в нашия принцесите не би трябвало да следват сляпо непознати по улицата, колкото и симпатични да са те!

6. Трябва да се откажем от себе си в името на любовта

Точно това е примерът на Ариел, която се отказва от гласа си, за да се мотае с принца, в когото се влюбва. После май се отказваше и от русалската си опашка, за да се сдобие с крака. Толкова травмиращ момент, че явно сме го забравили. Заедно с поуката, че трябва да бъдем обичани такива, каквито сме.

7. Една целувка оправя всичко

Да обсъждаме проблемите си е толкова излишно. Защо да го правим, щом можем да решим всичко с целувка. Тя вдига умрели принцеси от ковчега, превръща жаби в принцове и изобщо – разваля всякакви магии. В нашия свят обаче целуващите жаби и трупове са си клинични случаи.

8. Нормално е да се влюбим в похитителя ни

Нарича се Стокхолмски синдром и не е никак, ама никак нормално. Дори „звярът“ да предлага огромна библиотека в замяна на пленничеството!

9. Мъжете са по-висши от жените

В 95% от детските приказки мъжете са по-богати, по-умни, по-смели. А жените живеят със заблудата, че им трябва принц, за да прокопсат на тази земя. Което ни подсеща и за най-голямата заблуда – а именно, че...

10. Някой ден принцът ще дойде

Мотото на всяка уважаваща себе си принцеса, нали? Тя вярва, че на света има едничък, най-подходящ за нея мъж и той ще се появи, без на нея да й се налага да ходи по срещи. Вместо да полага усилия да го открие, защо да не седи да го чака и междувременно да чисти след седем недорасли мъже, при това – вдън гората! Точно там, където запратихме илюзиите за перфектните мъже, лесната любов и сродните души.

Тук нямаме фея кръстница, която да ни спести въпроса: „Какво да облека довечера?“

Текст: Петра Денчева

Още по етикети

секс , приказки , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser