Преминете към основното съдържание

Как се променя тялото ви, когато сте влюбени

Сега разбираме защо някои мъже напълняват, а някои жени придобиват "мъжка" сила
© Pinterest

Усещате ли се нервни, когато видите някой, който ви харесва? Може би се е случвало да ви свива корема или да ви прилошава дори. Факт, влюбването оказава физическо влияние – пеперудите в стомаха не са измислица. В началото на една връзка наистина се случват химични реакции в тялото, които променят работата на цялата нервна система и на хормоните.

Вижте кои са 11-те от тези промени.

#1. Чувствате се пияни.

По време на влюбване се отделя в тялото ви хормонът окситоцин. Учените са изяснили, че ефектите на окситоцина са като тези на алкохола. Въпреки че те засягат еднакви центрове на мозъка, възможно е да се почувствате известно време леко потиснати, страхливи, тревожни, агресивни.

#2. Лицето ви пламва.

Бузите ви се зачервяват, дланите ви се изпотяват и имате учестено сърцебиене – това е следствието от стимулирането на адреналина и норадреналина. Тяхното действие ви кара да се потите и евентуално да се чувствате тревожни.

#3. Зениците ви се разширяват.

Това се случва особено, когато се намирате в близост до обекта на желанията ви и се забелязва най-вече рано сутрин, когато се събудите и сте още в леглото, както и вечер, докато сте на вечеря в ресторанта и се гледате влюбено.

#4. Чувствате се болни.

Любовната болест е провокирана от кортизола – хормонът на стреса, който нарушава нормалното кръвообращение и ви кара да се чувствате като болни.

#5. Усещате се истерично силни.

Това не е характерно не само за влюбените двойки, а и за майките, които обичат децата си например. В ситуации, в които например някой, когото обичате, е под заплаха, вие придобивате изключителни сили.

#6. Не може да свалите поглед от партньора си.

Буквално! Това желание идва от освободения допамин в мозъка. Когато гледате дори негови снимки, вие чувствате прилив на енергия. Учените казват, че това е същото усещане, като при приемането на кокаин.

#7. Гласът ви става по-висок.

Това е лудост, но когато една жена (дори мъж) говори за човека, който обича, гласът придобива известна пискливост.

#8. Тревожни сте, когато не сте заедно.

Това е форма на зависимост – ако не сте близо до обекта на влюбването си, започвате да се усещате тревожни и изпадате в паника или в депресия.

#9. Възможно е да напълнеете.

Влюбването е вид стрес за организма, а както знаете някои тела реагират на стреса, като трупат килограми.

#10. Възможно е да не се наспивате добре.

Началният етап на еуфория от новите чувства и емоции вливат доза енергия и правят отпускането и заспиването доста по-трудни от обичайното.

#11. Може да не изпитвате толкова силни хронични болки.

Страстната любовна афера играе роля на медикамент и облекчава хроничните болки. Силните чувстват по време на любовните емоции активират същите центрове в мозъка, които се активират и при приемането на болкоуспокояващи.

Автор Люба Вангелова 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser