Преминете към основното съдържание

12 начина да използваме правилно водата

Съветите ни ще ви спестят разходи и ще ви направят по-отговорни към природата
© iStock

Днешните жители на развитите страни са склонни към разхищение на водата, а и я замърсяват с медикаменти, пестициди и други токсини. Без да се връщаме към използването на дъждовна вода – метод от времето на нашите предци, е редно сериозно да се замислим как да съхраним и икономисваме водните източници.

БОКЛУЦИТЕ – В КОФАТА, НЕ ВЪВ ВОДАТА

Не изхвърляйте безразборно остатъци от различни продукти в мивката или в тоалетната. Развалена храна, тампони, фасове и пластмасови опаковки трябва да отиват в кофата за боклук, а химически продукти – спирт, хербициди, лекарства и други, изхвърляйте направо в уличните контейнери.

ФИЛТЪР В МИВКАТА

Филтърът, поставен в кухненската мивка, е предназначен да задържа по-едрите частици. Изхвърляйте ги в кофата за боклук.

ПО-МАЛКА УПОТРЕБА НА ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТИ В ДОМА

Препаратите за миене на чинии и за поддържане на чистотата в тоалетната са необходими за домашната хигиена, но замърсяват околната среда. Ограничете употребата им до необходимото. Не надвишавайте дозите, препоръчани на опаковката. По-добре купувайте концентрирани продукти и ги разтваряйте с вода – това намалява обема на пластмасовите опаковки. Освен това използвайте универсални препарати вместо специфични химикали за всяка част от дома.

БЕЗ КАПЕЩИ ЧЕШМИ

Правени са многобройни измервания, според които не по-малко от 20% от консумираната вода в дома се разхищава поради течове на мивките или тоалетното казанче. Кранът, който капе, води до загуба на 4 л вода на час, а течащото казанче – до 25 л на час!

ДУШ ВМЕСТО ВАНА

За ваната са нужни 100-150 л вода, докато душът консумира 20-60 литра.

СПИРАНЕ НА СТРУЯТА ПО ВРЕМЕ НА САПУНИСВАНЕТО И МИЕНЕТО НА ЗЪБИ

Когато взимате душ, спирайте водата при нанасянето на сапуна или душ гела. Една минута силна струя означава консумация на 6 литра – тази вода може да бъде спестена, ако завъртите за момент крана. Повечето от нас не спират водата, докато си мият зъбите. Като се има предвид, че това продължава около 3 минути, разхищението е значително. Използвайте чаша за изплакването на устата.

ИКОНОМИЧНО МИЕНЕ НА ЧИНИИ

Изплакването на чиниите от семейния обяд под течаща вода ни струва 200 литра вода! Снабдете се с мивка с две отделения – в едното нанасяйте миещия препарат по съдовете, в другото, напълнено с чиста вода, ги поставяйте след това. Накрая може да ги оставите за момент под течаща струя, но вече няма да е нужна толкова много вода.

НАМАЛЕН ДЕБИТ В ТОАЛЕТНОТО КАЗАНЧЕ

Съвременните казанчета разполагат с устройство за регулиране на водния дебит. То позволява да не се използва цялото съдържание на вода, а само половината, чрез натискане на един от двата бутона.

РАЗУМНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА МИЯЛНИ И ПЕРАЛНИ МАШИНИ

Старите машини за миене на чинии и за пране са много по- разхитителни от новите, които си служат с 50% по-малко вода. Ако ги подмените, след като времето им е изтекло, ще направите значителни икономии. Освен това ги използвайте, когато са наистина пълни. Степента на икономия на електроенергия е обозначена с букви от А до G или от зелено до червено. Има и машини, на които е посочена консумацията на вода.

ДЪЖДОВНА ВОДА ВСЕ ПАК

Ако живеете в къща и имате градина за поливане, добре е да си набавите цистерна за събиране на дъждовна вода. Но дори да сте в апартамент, на балкона можете да поставите подходящ съд, в който тя да се събира, и после да я използвате за цветята в саксиите, за миене на колата или за други домакински нужди.

ХИТРО ПОЛИВАНЕ

Ако имате градина, поливайте по-рядко, но по-обилно. Въртящата се струя добре овлажнява почвата, но обикновено не обхваща всички зони. Ако я използвате през деня, голяма част от влагата се изпарява под въздействието на слънцето. Инвестирайте в поливна система, която може да се програмира, така че да функционира нощем, дори и когато отсъствате. В този случай е необходимо по-малко време, следователно по-малко вода.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser