Преминете към основното съдържание

12 съвета как сами да си правите хляб

Със собствените си ръце ...
© iStock

Изглежда, че да печете хляб у дома не е много лесно, но има определени правила, които ако спазвате, домашно приготвеният хляб ще е често присъстващ на масата ви.

Технологията на приготвяне и рецептите са съществено различни от тези преди 100 години, когато приготвянето на хляб е било ежедневие. Освен основните компоненти, в хляба, който купуваме в магазина има консерванти, овкусители и други хранителни добавки, които помагат хлябът да се задържи пресен възможно най-дълго. Алтернативата на този хляб е домашно приготвеният със собствените ви ръце.

Основа

Повечето рецепти за хляб имат едни и същи съставки – брашно, вода, мая – те се смесват, тестото ферментира и се пече. Това е основата. Но дяволът е в детайлите.

Дозировка

И дяволът се показва именно в този момент – когато трябва да спазите пропорциите. Хлябът не прощава да ги пренебрегвате. Не се отклонявайте от посочените грамажи на отделните продукти.

Пазете маята

изразът „расте като гъба“ има своята история. Именно дрождите са двигател на вътрешните процеси, които протичат в тестото. От жизнеспособността на маята зависи качеството на хляба. Така че, когато в рецептата се изисква топла вода, използвайте именно такава – горещата травмира дрождите. Солта също намалява ферментацията – използвайте я едва след като тестото достигне желаната от вас „кондиция“.

Факторът лепкавост

Повечето рецепти изискват физическа сила, свързана с месенето на тестото. Но лепкавата консистенция на тестото веднага ще се отрази на качеството на работата. Задължително ползвайте брашно, с което да посипвате постоянно повърхността, върху която работите. Това крие известен риск, защото колкото повече брашно слагате, толкова по-трудно става месенето. От това положение може да излезете още на етапа на дозирането – използвайте около една/осма от брашното, а останалото добавяйте постепенно, докато го месите.

Месене

За да могат протеините на глутена да влязат в работен режим, тестото трябва да се меси. Времето за това зависи от рецептата – понякога има риск да прекалите, което се отразява в текстурата на хляба.

Биене

Тестото не ви е причинило никакво зло, поради което няма нужда да изкарвате цялата си злоба върху него. Нужно е просто меко да го потупвате с юмруци, за да изкарате излишния въздух от него.

Ферментация

Преди да го печете, трябва да оставите тестото да втаса за няколко часа, като го покриете с влажна кърпа или капак. Професионалистите препоръчват за това да използвате обикновена тава.

Очакване

Докато ферментацията в тестото извървява своя път, от вас се изисква само едно нещо: да не се намесвате. Това е дълъг процес, който понякога включва няколко цикъла, а търпението е ключов фактор за успеха. Ако не се заредите с такова, не се учудвайте, че хлябът ви няма да има хубава форма.

Разделяне на порции

Между цикъла на ферментация е добре да се раздели тестото на няколко порции. Не го правете грубо и с ръце, защото ще прекъснете процеса на втасване. Направете го нежно и с нож, за да може да ви радва хляба с пищните си форми.

Оформяне

Придаване на форма на тестото – това е последният етап преди да го изпратите към фурната/пещта. Но, докато го завръзвате на възел или извивате на дъга, ферментационният процес продължава, като образува мехурчета с различна степен на съдържание на въздух в тях. Именно тях виждате във вътрешността на хляба.

Глазиране

Това е етап, който зависи от личните ви предпочитания – може да намажете повърхността на хляба със смес от вода, масло и яйчен жълтък, което ще направи апетитна хрупкава коричка. Може да добавите и семена и билки, ако това е включено в рецептата.

Фанатици

Печенето на хляб е занимание, което изисква време и старание. Ако веднъж го направите, може да спрете завинаги да купувате хляб. Следващата стъпка е да оборудвате кухнята си със специални уреди, за да се посветите на хобито си.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser