Преминете към основното съдържание

12-те най-сериозни причини за недоволство в брака

Дори и най-здравите бракове не са 100% без конфликти. Вижте кои са най-честите причини за недоволство при живеещите заедно двойки и, което е по-важно, как да разрешите проблемите.

Чувство, че допринасяте повече от партньора си

Едно от нещата, за които двойките се карат най-много, са ролите във връзката или чувството, че единият влага повече от другия. Този вид недоволство обикновено се натрупва, когато липсва комуникация между партньорите за това как се чувстват във връзката, обясняват експертите.

Твърде много време, прекарвано на телефона

Това е сравнително ново явление в браковете, но въпреки това може да предизвика недоволство. Това включва както прекарване на твърде много време на телефона, когато сте с половинката си, така и публикуване на неща за връзката ви онлайн без разрешението на партньора.

Ако това се превърне в проблем във връзката ви, има правилен начин да го обсъдите. Кажете: „Струва ми се, че си бил на телефона си много повече от нормалното, има ли някаква причина за това? Когато си на телефона си, а аз съм тук, се чувствам самотно. Можем ли да си определим време без телефони?“.

Няма достатъчно секс

Обикновено мъжете се оплакват от липса на достатъчно секс. Възможно е единият партньор да е преуморен или да е с по-ниско либидо и ако това не се комуникира правилно, половинката му може да се почувства отхвърлена и... недоволна.

Не воювате честно

Щастливите двойки не е задължително да спорят по-малко, но те просто го правят по-добре, като описват собствените си чувства и нужди, вместо да упрекват партньора си.

Изследванията показват, че съпругите са по-склонни да повдигат проблеми за обсъждане, докато съпрузите са по-склонни да се оттеглят при първите признаци на спор. Когато това продължава да се случва, жените са склонни да започват разговори с отрицателна нотка, което само влошава нещата. Вместо да прибягвате до лични атаки, придържайте към „аз-твърдения“, например: „Когато това се случи, се чувствам разочарована, ядосана. Това, от което се нуждаех, беше ...“

Отнасяте се към партньора си като към дете

Голям проблем е, ако единият говори покровителствено на другия. Това може да събуди чувства за малоценност, а и нищо не предизвиква негодувание по-бързо от неадекватността. Никой не иска да се чувства „управляван“ от половинката си.

Включване на други хора във вашия брак

Това, което може да помислите за безобидно оплакване на приятелите и близките ви, всъщност може да наруши доверието на вашия партньор. Това може да бъде „унизително“ и „нараняващо“ за вашия партньор. Ако наистина се нуждаете от отдушник, помислете за разговор с терапевт, за да запазите поверителност.

Не показвате признателност

Редовните дози похвала са важни в брака, дори ако вашият партньор изрично не ги иска. Мъжете са по-ориентирани към действие, отколкото жените, което означава, че показват привързаност по различни начини. Той може да изпразни съдомиялната машина, за да покаже, че се грижи за вас, затова обърнете внимание на това, което прави, и го уведомете, че го забелязвате.

Лишаване от секс като наказание

Докато жените обикновено се нуждаят от емоционална близост, за да правят любов, мъжете изразяват емоционална близост чрез секс. Когато съпругата отказва секс, в съзнанието на съпруга й, тя го отхвърля като личност.

Използването на секса като разменна монета е емоционално изнудване, което може да ви отчужди. Той може да чувства по-малко любов от вас и да ви даде по-малко любов в замяна.

Опитвате се да го промените

Всеки човек може да се промени, но е по-добре да се съсредоточим върху собствените си промени, а не върху поведението на половинката си. И все пак, някои хора виждат брака като отправна точка за преобразяване на съпруга. Това не е винаги лошо – проучванията показват, че женените мъже са склонни да се хранят по-здравословно и имат по-малко проблеми с наркотиците и алкохола, отколкото необвързаните, но избягвайте да създавате връзка, в която партньорът ви не може да бъде себе си.

Вземане на важни решения без негово участие

Изследванията показват, че парите са основен източник на разногласия между семейните двойки, дори и при тези с по-голям бюджет. Независимо дали обмисляте да резервирате ваканция, или да купите миялна машина, вашият партньор заслужава да знае и даде мнение. Същото важи и за решенията, които оказват влияние върху начина, по който вие и вашият съпруг прекарвате времето си, като например да поканите компания на вечеря или да запишете децата си на плуване. Въпреки че може да изглежда по-просто да молите за прошка, вместо да поискате разрешение, едностранното вземане на решения може да ви раздели.

Не му давате шанс да бъде родителят, който иска да е

Майките често разбират родителството по различен начин от бащите, но не непременно по-добре. Например някои проучвания показват, че по-често срещаните при татковците родителски стилове, като груба игра, предлагат на децата уникални ползи за развитието.

Недоволството на мъжете нараства, когато децата им се развиват с пропуски в компетентността и независимостта, два признака, които мъжете оценяват високо. Когато една жена не вярва на съпруга си като родител, тя изпраща съобщение, че той греши и само тя е права. Специалистите обаче препоръчват да подкрепите съпруга си за положителния принос, който той има в живота на децата ви.

Очаквате незабавна прошка, след като се извините

Проучванията показват, че търсенето и даването на прошка допринася значително за удовлетворението от брак. Но се пазете от празни думи. „Съжалявам“ често не е достатъчно. За да спечелите истински прошката на партньора си, трябва да покажете, че разбирате защо е разстроен. Бъдете конкретни за това, за което се извинявате, поемете отговорност за това, което сте направили, признайте, че това, което сте направили, е вредно, и накрая попитайте какво можете да направите, за да го компенсирате.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser