Преминете към основното съдържание

13 неща за Коледа, които вероятно ще ви изненадат

Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони
© iStock

Някои от тях са по средата между историята и легендата, други са любопитни факти, свързани с най-почитания от християните по света празник. Прочетете ги. Обзалагаме се, че тези, които вече знаете, са по-малко от онези, които ще ви изненадат.

1. Една от първите коледни картички в света с образа на Дядо Коледа, какъвто го познаваме, е нарисувана от американския художник Луис Пранг през далечната 1886 г.

2. Коледа започва да се празнува на 25 декември от 354 сл. Хр. по заповед на папа Либерий. Папата избрал тази дата, тъй като тя съответствала на деня, в който според римския календар се отбелязва рождението на слънцето (четири дни след зимното слънцестоене).

3. В миналото на Бъдни вечер в камината или в огнището се палел специален пън, наречен бъдник. При някои народи той бил от ела, при други – от круша, дъб или бук.

4. Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

5. Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони. Решил бонбоните да бъдат шарени – в червено и бяло, и като извити бастунчета. Така всъщност се родили коледните захарни бастунчета. Те обаче не са точно бастунчета, а символизират буквата J – като името Исус.

6. През 1223 г. в италианското село Гречо римокатолическият монах Свети Франциск от Асизи построява първата сцена в света, която пресъздава яслите с раждането на бебето Исус.

История на коледната украса

Галерия

История на коледната украса

Сигурно вече сте украсили дома си празнично, но питали ли сте се откъде идват различните елементи на украсата и какво символизират те?

7. Традиционният италиански коледен сладкиш се нарича панетоне (panettone). Названието всъщност произлиза от Pan di Toni (хлябът на Тони). Сладкишът бил забъркан като десерт за празника на знатната италианска фамилия Сфорца (управлявала в Милано по времето на Ренесанса) и в него били използвани всички налични продукти, които имало в кухнята в момента.

8. Традицията да се разменят подаръци за Коледа, не е свързана с християнството, а е езическа. В далечното минало на този ден римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата, те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство.

9. Най-популярната коледна песен е Jingle Bells. Написана е от Джеймс Пиърпонт и е първата коледна песен, изпята в космоса. Това станало на 16 декември 1965 г. от астронавтите по време на космическа мисия „Джемини 6“.

10. Цветето euphorbia pulcherrima, по-познато като Коледна звезда, е родом от Мексико. Там расте под формата на храст и може да достигне височина между 2 и 4 метра.

11. Според една от многобройните статистики 40% от играчките, които се подаряват по Коледа, се счупват до началото на месец март.

12. Статуята на свободата в САЩ е най-големият коледен подарък, правен някога в света. Подарен е на американците от французите и тежи над 200 тона.

13. Една от най-мащабните елхи в света, вписана в „Гинес“, била направена пред търговски център в Банкок. Необичайното в случая е, че става дума за елха от хора. 852 деца, облечени в зелено, кафяво и червено се подредили във формата на елха. Предишният рекорд е на германци и в него участват 672 души.

Още по темата

КОЛЕДА Е БЛИЗО
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser