Преминете към основното съдържание

13 странни зависимости, за които едва ли сте чували...

От яденето на мръсотии до пиърсинга – има някои изключително странни неща, към които хората развиват пристрастяване... Вижте най-неочакваните сред тях.

Пристрастяванията имат сложен механизъм. Не само алкохолът, наркотиците, цигарите или храните могат да предизвикат зависимости. Пристрастяването може да има различни форми на проявление (физическа, психологическа и поведенческа), без да е нужно винаги да има замесена определена химическа субстанция. И така, хората могат да се пристрастят към действие, чувство или поведение, не само към вещества. Понякога се развива зависимост към някои съвсем неочаквани и неподозирани на пръв поглед неща. Ето какви например...

1. Ядене на стъкло

Както и сами можете да си представите, поглъщането на остри парчета стъкло не е никак безопасно занимание. Но природата на пристрастяванията сочи, че те не са задвижвани от разума, логиката или пък от желанието да се защитиш. Хиалфагията, както се нарича разстройството, при което страдащите имат желание да ядат стъкло, е много опасен проблем, причисляван към категориите на хранителните разстройства.

2. Ядене на кал и прах

Хората, които умишлено консумират прах, мръсотии, почва или глина, страдат от геофагия. Това състояние е класифицирано по най-различни начини: от психиатрично заболяване до реакция на бедност. Според специалистите, макар и да е изключително рядко срещана в развитите страни, геофагията е документирана в медицински писания още около 460 г. пр.н.е.

3. Пиърсинг

Всеки път, когато се сдобиете с нов пиърсинг, тялото секретира ендорфини като реакция спрямо болката, причинена от иглата, пробила кожата. Болката ни позволява да изпитаме удоволствие, чрез контрастната съпоставка между двете състояния за мозъка. Мнозина поясняват, че след пиърсинг имат усещане за пълен релакс. Някои хора се подлагат на тези процедури като един вид терапия срещу стреса и пренапрежението.

4. Добиване на тен

За хората, които целогодишно се стремят да имат загар, солариумът е много повече от хоби. Излагането на UV лъчи също предизвиква отделянето на ендорфини, което поне донякъде обяснява наличието на пристрастеността, с негативни последствия за тялото – известна като танорексия.

5. Социални медии

Смята се, че около 8,2% от населението на Европа и Америка е засегнато от тази зависимост. Според експертите пристрастяването към социалните медии се случва, защото потребителите им получават няколко нива на „награди“, механизмът е подобен като при болезнените любители на хазартните залагания.

За хората, които не могат да живеят без да скролват из инстаграм или да публикуват във фейсбук, вече е установено, че преживяват състояния, подобни на тези, които изпитват зависимите към някаква химическа субстанция.

6. Отхвърляне

Така както има хора, които са жадни за любов и одобрение, така има и такива, които копнеят да бъдат отхвърлени. Преживяването да не бъдеш приет, усилва вътрешния критикуващ глас на хората с песимистична настройка и за които е по-лесно да поддържат негативен мироглед, отколкото да предизвикат лошите си мисли и да се научат да разсъждават позитивно.

Проучване от 2010 г. сочи, че отхвърлянето стимулира мозъчните части, свързани с мотивацията и наградите – това на практика са същите рецептори, които ръководят зависимостите.

7. Ядене на моркови

Да, колкото и да е невероятно, има и такова пристрастяване – към моркови. Смята се, че в основата на тази зависимост е бета-каротинът и че тя е подобна на зависимостта към никотина. При опит за отказване на яденето на моркови, се случват симптоми като нервност, неустоимо влечение към тази храна, безсъние, раздразнение.

8. Здравословно хранене

Прекаленото фокусиране върху идеята да се храниш здравословно може да доведе до хранителното разстройство орторексия. При страдащите от орторексия манията да се хранят здравословно е толкова непреодолима, че на практика става вредна за тях, като често им причинява вреди като недохранване, стрес и понижено качество на живот.

9. Спортуване

Ако сте склонни да тренирате дори когато имате някаква травма, или пък се чувствате виновни, когато пропуснете редовното посещение във фитнеса, то тогава е възможно да имате поведенческа зависимост (да искате все да спортувате). По статистически данни около 1 милион американци са засегнати от това пристрастяване, като то често е комбинирано с наличие и на хранително разстройство или с изкривена оценка за собственото тяло и външност.

10. Видео игри

През 2018 г. Световната здравна организация определи пристрастяването към видеоигрите за реално и подлежащо на диагностициране състояние. Но много преди това влечението към видеоигри е било считано за пристрастяващо. За да се диагностицира подобна зависимост, според експертите, е нужно да има налице сериозно накърняване на личностни, семейни, социални, образователни, професионални или други модели на поведение, ясно забележими за период от поне 12 месеца.

11. Трупане на вещи

Диспозофобията или както често я наричаме – синдрома на Плюшкин, описва влечението към трупане на всякакви неща, които други хора биха определили като лишени от стойност. Определено тази склонност има негативен ефект върху ежедневния живот, тъй като затруднява придвижването в жилището, възпрепятства събирането с приятели у дома и понякога застрашава здравето.

12. Кърмене

За много майки е истинска борба да преустановят кърменето заради създаваната от него много силна емоционална връзка с бебето. Страдащи от това пристрастяване казват, че са зависими от чувствата и близостта, които това действие им дава. И споделят, че когато мислят, че трябва да спрат да кърмят бебето си, това ги натъжава и не могат да си представят как биха живели без това усещане.

13. Колекциониране на книги

За хората, страдащи от библиомания, страстта не опира до четенето, а по-скоро до притежаването на книги. Много библиомани имат различни издания на едно и също произведение, като целта им е да притежават всяко такова и не спират дори и когато у дома им вече няма никакво място за нови книги. Има и случаи на хора, отишли доста по-далеч в манията си – те крадат книгите, които желаят.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser