Преминете към основното съдържание

13 удивителни неща, които се случват с тялото по време на овулация

Променят се също мозъкът и поведението
© iStock

Овулацията е особен период на отделянето на узрялата яйцеклетка от яйчника по средата на цикъла (обикновено 14 дни преди началото на менструацията). По това време е пикът на естрогена в женския организъм, като започва бързо да нараства и нивото на прогестерона. Тези хормонални колебания засягат не само тялото ви, но и поведението.

1. Ставате чувствителни към миризми

В частност жените стават по-чувствителни към хормона андростерон (който се съдържа в мъжката пот), към мускусните парфюми. Усиленото обоняние е заложено от природата като начин, по който да избираме партньора, който е подходящ за продължаване на рода.

2. Интуицията работи чудесно

В зависимост от цикъла, можем да отгатнем с точност дали определен мъж е подходящ за връзка или не. Овулацията е най-точното време за това.

3. Излъчвате светлина

В зависимост от цикъла се променя и състоянието на кожата на жената. Най-добре изглежда тя по време на овулация – лицето буквално започва да свети отвътре и хайлайтерът става излишен. Приема се, че това е още един начин, заложен от природата за съблазняване на противоположния пол.

4. Променя се гласът

По време на овулация гласът на жената става по-висок. Може би по този начин жената в очите на мъжа изглежда малко по-млада от реалната си възраст. Автор на изследване, проведено в Центъра по психология и културология към Калифорнийския университет, доктро Крейг Бартън твърди, че „две седмици преди началото на цикъла се променя поведението, походката и гласът на жената“. С това се цели да се демонстрира плодородния период на женския индивид.

5. Обличате се в червено

Ако вярваме на учени от Тексаския университет, овулацията оказва голямо влияние върху гардероба ни – произволно избираме по-разголени дрехи с по-ярки цветове.

6. По-лесно отказвате цигарите

Според изследване от 2015 г. пушещите жени изпитват по-силно влечение към цигарите в периода веднага след края на менструацията. Това е свързано с ниските нива на естроген и прогестерон, които влошават симптомите на абстиненция. И обратно – женският мозък много по-добре реагира на тези симптоми веднага след или по време на овулация, когато тези хормони са в своя пик.

7. Можете да си вземете въздух

Пациентките с астма или проблеми с дишането се чувстват най-добре едно-две денонощия след овулацията. Според лекарите тази информация трябва да се има предвид, когато се лекуват алергии.

8. Изпитвате влечение към всичко ново

Серия от психологически тестове, включващи 20 и 30-годишни жени, които не са били бременни и не приемали хормонални контрацептиви показва, че овулацията е период, в който изпитвате огромно желание към новите неща. И тогава най-често си купувате нещо – червило, обувки или дори сменяте сексуалния си партньор.

9. Понижава се нивото на холестерола

Ако сте решили а си направите изследване и да проверите нивата на холестерола си, не го правете преди овулацията – ще бъде по-високо. Според изследователите жените трябва да правят това изследване през първата половина на цикъла, когато се увеличава естрогена.

10. Започвате да се конкурирате с други жени

Овулацията се свързва с репродуктивния период, когато започва „състезанието“ за партньори с другите женски. Най-добрата печели, ето защо не очаквайте в този период жените да са толерантни една с друга.

11. Отделяте се от баща си

По време на овулация рядко може да се сетите за родителите си, което е нормално. В този период жената започва да усеща собствената си сексуалност, която достига кулминацията си и по-малко от всичко на света й се иска в този момент да усеща родителска опека. Според учените това се дължи и на вродената от природата защита от близкородствени отношения.

12. Избирате лоши момчета

Под влияние на хормоните жените искат „горещи“ емоции. Именно тези хормони подтикват жените към заблуда, че лошото момче – хулиган ще бъде прекрасен баща и нежен съпруг.

13. Мъжът ви става по-ревнив

Имайки предвид всички гореописани промени, в периода на овулация партньорът ви може да стане особено ревнив и скандалите за хипотетична изневяра да се появят изневиделица.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser