Преминете към основното съдържание

14 любопитни факта за банските

Можете ли да си представите, че ще бъдете арестувани за носенето на бански?
© Shutterstock

1946 г – това е годината, когато за първи път жена публично е облякла бански половинки. Била е стриптизьорка. Като имаме предвид каква е картината днес, решихме да ви разкрием малко любопитна информация за банските през годините.

1. Първите прототипи на съвременните бански били създадени в началото на 20 век, но материята им ставала изключително тежка: при намокряне банският се свличал от тялото.

2. През 20-ти век все още жени, облечени в бански костюм от две части, били арестуван за нарушаване на закона.

3. Банските тип бикини са представени за първи път през 1946 г. И по думите на журналистите „разкриват почти всичко, освен майчиното ти име“.

4. Първите бански с анималистичен принт са създадени през 1950 г, като рекламата им гласяла: Ако не може да караш Ягуар, носи го! Спорно е дали един бански би бил утешителна награда в този случай.

5. Луксзоните бански се появяват през 50-те, когато е продаден първият модел в телесен цвят с кристали за около 1000 долара.

6. Пак по това време половината Америка започва да посещава плаж редовно, което извежда на друго ниво модата на слънчевите очила, шапките и плажните чанти.

7. През 1960 г. се появява спандекс – материята, която позволила да се произвеждат леки и бързосъхнещи бански.

8. Терминът Майо, което означава плътно прилепнал цял бански, идва от френската дума майо, използвана за пелени. Тази дума е официално приета в международния речник през 1928 г.

9. Тайра Бенкс е първият чернокож модел, сниман за корица на Sport Illustrated Swimsuit Edition през 1997 г. Вторият е Бионсе  - през 2007 г.

10. Най-известният кадър с бански и до днес си остава този на Урсула Андерс във филма за Джеймс Бонд „Доктор Но“, когато излиза от водата в бял бански на дизайнера Honey Ryder през 1962 г.

11. Мюсюлманските жени вече могат да избират да носят на плажа буркини. Този модел бански е създаден през 2007 г от ливански дизайнер и представялва плътно прилепнало майо, което покрива цялото тяло и главата. Само лицето е открито. Въпреки това една жена е била арестувана в Париж за носенето на подобен модел, тъй като парижанки смятали, че покриването на цялото тяло е нехигиенично.

12. Когато куклата Барби дебютира през 1959 г., първият й тоалет бил цял бански на черно-бяло райе.

13. През 1960 г. популярната песен в Америка “Itsy-Bitsy Teenie-Weenie Yellow Polka-Dot Bikini” помага за изключителното повишаване на продажбите на бикини-банските и превръща модела в мейнстрийм.

14. Днес бански се произвеждат от материя, която защитава от UV лъчите, като защитата се равнява на фактор 50+ и блокира до 98% от лъчите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser