Преминете към основното съдържание

14 невероятни ползи за здравето от бананите!

От борба с рака до повишаване на настроението ви, разберете защо е добре да ядете по-често банани.

1. Богати на антиоксиданти, витамини и минерали

Банан със среден размер съдържа:

* 9% от необходимите ни дневни количества калий;

* 33% от необходимите ни дневни количества витамин В6;

* 11% от необходимите ни дневни количества витамин С;

* 8% от необходимите ни дневни количества магнезий;

* 10% необходимите ни дневни количества мед.

2. Високо съдържание на фибри, ниско съдържание на мазнини

Искате да отслабнете? Бананите са чудесни при диета, тъй като високото им съдържание на фибри (3,1 г), умерените калории (105) и ниското ниво на мазнини (0,4 г) ги правят засищаща здравословна закуска.

3. Регулират кръвната захар

Фибрите в бананите, наречени пектин, както и устойчиво нишесте в тях (особено при неузрели банани) регулират нивата на кръвната захар и ни карат да се чувстваме сити по-дълго.

4. Намален риск от сърдечни заболявания

Високите нива на калий в плода могат да ви помогнат да поддържате кръвното си налягане ниско. Проучване сочи, че хората, чиито диети са богати на калий, имат 27% по-нисък риск от сърдечни заболявания.

5. Полезни и за бъбреците

Калият е важен и за функционирането на бъбреците. 13-годишно проучване сред жени сочи, че тези, които ядат банани 2-3 пъти седмично, са с около 30% по-нисък риск от развитие на бъбречно заболяване.

6. Помагат при мускулни крампи

Смята се, че бананите допринасят за намаляване на мускулни крампи и болезненост, свързани с физическо натоварване.

7. Корите са полезни срещу ухапване от комари

Разтрийте вътрешността на бананова кора върху ухапване от насекомо, за да успокоите дразненето и сърбежа.

8. Бананите са пребиотик

И се смята, че той помага при астма, предизвикана от упражнения. При такъв проблем се препоръчва диета, богата на пребиотици, включително банани, печен боб и кисело мляко.

9. Кафявите банани могат да помогнат в борбата с рака

Според японско проучване узрелите банани с тъмнокафяви петна произвеждат вещество, наречено тумор некрозис фактор (TNF), което има способността да се бори с анормалните клетки, като стимулира производството на бели кръвни клетки.

10. Средство срещу киселини и рефлукс

Страдате от киселини? Опитайте бавно да ядете банан – този плод е с ниско съдържание на киселина и подпомага храносмилането.

11. Имат свойства на антидепресанти

Бананите могат да повишат настроението ви. Те имат високи нива на триптофан, които тялото превръща в серотонин, известен още като хормон на щастието.

12. Подходящи при стомашни язви

Ако страдате от язва на стомаха, бананите са чудесен начин да приемате плод, тъй като гладката им текстура помага да се покрие стомашната лигавица и да се предпази от дразнене.

13. В помощ при запек

Ако имате проблеми с ходенето до тоалетна, яденето на храни, богати на фибри, може да помогне.

14. Предпазват от анемия

Бананите са естествен източник на желязо, което стимулира производството на червени кръвни клетки и хемоглобин и поддържа кръвообращението ви в отлична кондиция.

Опасно ли е да ядете прекалено много банани?

Яденето на големи количества може да доведе до главоболие, тъй като аминокиселините в бананите могат да причинят разширяване на кръвоносните съдове, както и да доведе до потенциална умора заради триптофана в тях. Поради високите им нива на захар, прекомерната консумация може да увреди зъбния емайл.

Здравословната норма е 1-2 банана дневно.

Още по етикети

банани
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser