Преминете към основното съдържание

15 грешки, които правим, когато чистим банята

Някои от тези неправилни методи може да нарушат естетиката на пространството, но други са с по-сериозни последствия. Научете кои грешки да не правите при почистване на банята и тоалетната.

1. Използвате мултифункционален почистващ препарат

Въпреки че на опаковката може да пише „мултифункционален“, това не означава, че препаратът е подходящ за всяка повърхност във вашата баня.

Плочките в банята трябва да се мият със специализиран продукт, както и мивката, плотовете и огледалата. Ако използвате грешен вид почистващ препарат, може с някой твърде киселинен продукт да разрушите някои повърхности след време.

2. Не използвате обезмаслител за ваната

Петната от употребата на сапуни реално се получават поради омазняване и ако досега не сте се сетили сами – най-добрият начин да ги почистите е с обезмаслител. Да, същият като този, който използвате в кухнята си.

3. Чистите тоалетната с продукти на основата на лимон

Тези почистващи препарати ухаят много приятно, но използването им за почистване на тоалетната ще ви създаде проблеми в дългосрочен план. Киселината износва каучука, използван в тоалетната чиния или мивката в банята ви.

4. Смесване на кисели продукти с белина

Белината е ефикасно почистващо средство, но смесването й с оцет или други кисели продукти може да бъде опасна комбинация.

Киселите продукти могат да взаимодействат с някои широко използвани в банята препарати, включително белината. Комбинирани, двете вещества могат да създадат токсичен хлорен газ.

5. Използвате химически препарат за отпушване на канали

Химическите почистващи препарати могат да причинят увреждания и корозия на тръбите. Вместо това, специалистите препоръчват да използвате вряла вода или уред за отпушване на канали.

6. Поставяне на почистващ препарат под ръба на тоалетната чиния

Това почистващо средство за тоалетна може да доведе до повече проблеми, отколкото до реални ефикасни решения. С течение на времето почистващите препарати в тези дозатори, които боядисват в синьо водата в тоалетната, се втвърдяват много силно върху пластмасовите и гумените части и започват да изтичат по-слабо. Възможно е и да затегнат капачката на дозатора и да не му позволяват да отпуска необходимата за почистване следваща доза.

7. Почиствате банята на стайна температура

Някои почистващи препарати (като алкалните) функционират по-добре при по-високи температури, тъй като топлината спомага за намаляване на вискозитета на маслото и увеличава активността на повърхностно активните вещества. Ето защо се препоръчва да напълните мивката и ваната с гореща вода, както и да затоплите помещението, преди да започнете да го почиствате.

8. Не бършете прах преди да миете банята

Ако не избърсвате праха преди да почистите, всичко, което ще сторите, е да премествате прах от едно място на друго. Има и вероятност бактериите, които се надявате да унищожите, да останат в праха.

9. Избърсвате повърхностите веднага след пръскането им с препарат

По-добре е да оставите почистващите продукти да престоят няколко минути, вместо да бършете веднага. Ако незабавно почистите това, което току-що сте напръскали, може и да не се отървете напълно от бактериите, тъй като някои продукти са ефикасни само след като бъдат оставени да престоят върху почистваната повърхност за определен период от време.

10. Използвате една и съща гъба за всяка повърхност

Поддържането на вашата баня чиста и блестяща означава използване на отделни продукти за отделните зони и повърхности и съответно и на отделни гъби. Търкането на душ, мивка, тоалетна и огледала с една и съща гъба води до кръстосано замърсяване, т.е. прехвърляне на бактерии и мръсотия от една повърхност на друга.

11. Прибирате мокра четката за тоалетна

Ако слагате в контейнера четката си за тоалетна, преди тя да има шанс да изсъхне, създавате огнище за бактерии. Вместо това, просто я оставете да изсъхне напълно, преди да я приберете. Препоръчва се и тя да се накисва обилно в антибактериален разтвор за почистване от време на време.

12. Използвате абразивен почистващ препарат или гъба върху повърхности от неръждаема стомана или керамика

Абразивните почистващи препарати могат да причинят големи вреди на деликатните повърхности в банята. Забравете абразивните препарати и гъби, когато чистите душа, предмети от неръждаема стомана или вътрешността на ваната.

13. Третирате банята с почистващ препарат за тоалетни чинии

Какъв ли е проблемът с използването на почистващия препарат за тоалетни чинии като универсално средство? Известно е, че тези препарати разрушават естествените каменни повърхности и оставят следи, където течността, съдържаща сода каустик, е нанасяна.

14. Оставяте белината да престои по-дълго от посоченото

Въпреки че не бива да бършете повечето почистващи препарати твърде рано, оставянето на някои от тях прекалено дълго може да причини също толкова вреди. Така че не забравяйте да следвате инструкциите на опаковката на всеки препарат, за да предотвратите преждевременното износване на повърхностите в банята ви.

15. Включвате вентилатора на отдушника веднага след почистване

Включването на вентилатора на отдушника след като сте си взели душ, е чудесен начин да намалите развитието на мухъл и плесен във вашата баня. Включването му, след като почистите обаче, е просто начин да си създадете още работа. Това включване на вентилатора ще доведе до появата на прах върху току-що почистените повърхности. Важно е също така да не пропускате да почиствате редовно филтъра на вентилатора.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser