Преминете към основното съдържание

15 грешки, които пречат да отслабнете

В периода на диетите се храните с едно и също?
© iStock

Оказа се, че за нормално здраве трябва да приемате разнообразна храна. Не трябва да свързвате периода на „гладуването“ с лишаване. Заменете чинията паста с цветни зеленчуци като патладжан, червени чушки и тиква.

Ето и другите 15 причини, които пречат на това да свалите излишните килограми:

1. Смятате, че въглехидратите са вредни за фигурата

Въглехидратите са основен източник на енергия и съставляват 55-60 % от ежедневния хранителен прием. Освен това диета, която съдържа по-високо количество протеини в сравнение с въглехидрати може да увеличи в дългосрочен план риска от сърдечно-съдови заболявания.

2. Напълно сте изключили от храненето си мазнините

Малко количество мазнини са необходими за усвояването на хранителните вещества, както и за правилното функциониране на имунната и на нервната система. Освен това те дават чувството за ситост.

3. Не се храните с риба

Така се лишавате от омега-3 мастни киселини, които понижават сърдечно-съдовите заболявания и образуването на тромбове.

4. Консумирате малко храни, богати на фибри

Отказ от храни с високо съдържание на фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) може да доведе до проблеми с храносмилането. Женският организъм се нуждае от 25-35 гр фибри на ден.

5. След тренировка си позволявате нещо вкусно

Повечето хора не могат да оценят адекватно стойността на изразходената енергия по време на тренировки и използват това като оправдание за обилното похапване. Това обаче проваля всякакви усилия в спортната зала.

6. Пропускате обяда и дояждате това, което е останало в чиниите на децата

Дори не подозирате колко калории поемате така.

7. Добавяте пържени зеленчуци към обяда си

По принцип приемате, че зеленчуците съдържат малко мазнини и калории. Но това не се отнася до пържените. Консумирайте ги сурови или приготвени на грил.

8. Салата за обяд

Може, но ако е пълна с хляб, сосове и пържено месо – това не е никаква салата.

9. Отказвате се от маслото за сметка на зехтина

Мазнината се храни с мазнина. Особено когато става дума за пресмятане на калории. И маслото, и зехтинът съдържат повече от 100 калории за една супена лъжица. Тъй като зехтинът съдържа по-малко наситени мазнини и холестерол, е по-добрият източник на мазнини от гледна точка на здравословния начин на живот. Но със зехтина също трябва да има мярка.

10. Плодовете сте заменили с фреш

Така лишавате организма си от безценните фибри и които не могат да бъдат заменени с нищо. Соковете лесно може да се консумират в по-голямо количество в сравнение с плодовете, а това увеличава и количеството на приетите калории.

11. Отказали сте се от междинните закуски

Това само усилва чувството ви за глад. Избирайте моркови, пълнозърнести крекери или натурален шоколад, но не давайте на стомаха да спира да мели.

12. Смятате, че десерт без захар е полезен за талията ви

Липсата на захар не гарантира липсата на калории. Съобразявайте се по-скоро с общото количество калории на всяко отделно ястие.

13. Отказвате се от десерта изобщо

Сценарият винаги е един и същ. Започвате с нещо малко, а след това си налагате зверски забрани на сладко например, което ви кара да злоупотребявате от време на време. За да не стигате до там, позволявайте си десерти периодично.

14. Приемате хранителни добавки, които изгарят мазнините

Те не са толкова безобидни, колкото ви се иска да вярвате. Добавки с ефедрин, диетичен чай, хормоноподобни вещества и дори прости витамини в големи дози може да бъдат опасни.

15. Консумирате прекалено много протеини или протеинови шейкове

Ако тренировката ви трае по-малко от два часа, едва ли ще успеете да изгорите калориите от всичките протеини, които сте приели преди това. За да се заредите с енергия, изяжте един банан или нискомаслено сирене преди тренировка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser