Преминете към основното съдържание

15 интересни факта за Дейвид Бауи

Имал е собствена мим трупа, а в свободното си време е бил скулптор
© Gettty

Поп легендата Дейвид Бауи напусна света на 69 години и само дни след рождения си ден. Признат за един от най-великите артисти и музиканти на всички времена, Бауи няма да напусне сърцата ни.

#1. Дейвид Бауи и Елвис Пресли са родени на една и съща дата.

#2. Започва да свири на саксофон, когато е на 12.

#3. Когато е на 17, Дейвид Бауи е бил интервюиран за BBC, като основател на Обществото за защита на мъжете с дълги коси срещу прояви на агресия: „Не е приятно, когато някой ти подвикне „скъпа“.“

#4. Първият хит на Дейвид Бауи във Великобритания - Space Oddity от 1969 г. - е бил използван от BBC в отразяването на кацането на Луната.

#5. На корицата на албума си Pin Ups от 1973 г. Дейвид Бауи е сниман с модела Туиги.

# 6. Екстравагантният китарист Нийл Роджърс през 1975 г се явил на конкурс за китарист в групата на Бауи, но не бил одобрен. През 1983 г. Обаче той става продуцент на най-успешния албум на Дейвид Бауи Let's Dance.

# 7. През 2006 г. BBC обявява Дейвид Бауи за една от най-великите живи легенди наред с Пол Макартни и Дейвид Атънбъроу.

# 8. През 1969 г. Бауи формира своя собствена мим трупа и представя експериментални спектакли.

# 9. Бауи се жени за сомалийския модел Шанел Иман през 1992 г. - имат дъщеря Александра Захра Джоунс, която е родена през 2000 г.

# 10. Иман има татуировка на глезена си, която е направила в чест на съпруга си.

# 11. Дейвид Бауи има полубрат Тери - шизофреник, който се е самоубил през 1985 г. Той е вдъхновението на Бауи за песни като Aladdin Sane, All The Madmen, The Bewlay Brothers и Jump They Say.

# 12. През 2004 г. Бауи претърпява сърдечна операция в Германия за лечение на запушена артерия.

# 13. Лицето на Дейвид Бауи е на обложката на всеки от албумите му, с изключение на английската версия на обложката на The Buddha Of Suburbia.

# 14. Бауи в свободното си време е скулптор, художник, писател и ценител на изкуството.

# 15. През 2004 г. Списание Rolling Stone го класира 39-ти в списъка със 100-те най-велики артисти на всички времена и 23-ти в списъка с най-великите музикални изпълнители на всички времена.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser