Преминете към основното съдържание

16-годишната еко-активистка Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир

Ако спечели тя ще стане най-младият човек, получил Нобелова награда.
© getty

Шведската ученичка-активист е номинирана за Нобелова награда за мир за усилията си в борбата с глобалното затопляне.

Тунберг е най-известна със седящия си протест пред шведския парламент, който продължи три последователни седмици през август 2018 г., когато тя все още беше на 15 години. Нейната цел беше да даде гласност на проблема срещу липсата на действия по отношение на климатичната криза.

През септември 2018 г. Тунберг обеща да стои пред шведския парламент всеки петък, докато те не сключат споразумение за поддържане на повишаващите температури се под два градуса по Целзий. (Предложението на Тунберг съвпадна с Парижкото споразумение, което се стреми да се бори с изменението на климата и свързаните с него последици.)

През 2018 г. списание „Тайм” обяви Тунберг за един от най-влиятелните тийнейджъри на годината.

© getty

Номинацията за Нобелова награда на Тунберг идва в навечерието на най-голямата й стачка досега. Днес в нейната  #FridaysforFuture  стачка ще участват ученици от целия свят. Те ще маршируват в името на това да се правят по-големи усилия в областта на климатичните промени. Това са ученици от 1 659 места от 105 страни.

Трима норвежки депутати са номинирали Тунберг.

"Предложихме Грета Тунберг, защото, ако не направим нищо, за да спрем промените в климата, те ще бъдат причина за войни, конфликти и много бежански вълни", каза представителят на норвежкия парламент Фреди Андре Овстегард. "Грета Тунберг започна масово движение, което виждам като основен принос към мира", добави той.

Ако спечели наградата в своята категория, тя ще бъде най-младият човек, получил Нобелова награда.

За сега, най-младият човек, който е имал честта да спечели тази награда е активистката по правата на жените и образованието Малала Юсафзаи. Тя спечели Награда за мир през 2014 г. на 17 години заради това, че се противопостави на талибаните като настоя за образование на жените в родния си Пакистан.

© getty

Юсафзаи беше застреляна в главата от член на талибаните през 2012 г., но оцеля. След тази случка тя обикаляше света, за да сподели своята история и да поиска права за образование на жените в нейната страна.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 10-ти декември в Осло, Норвегия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser