Преминете към основното съдържание

19 правила на парфюмния етикет

Той повелява: Всичко добро е с мярка!

1. Смята се, че обонянието е по-остро сутрин, а вечер способността за усещане на аромати се притъпява. Това не е така – рецепторите на обонянието работят по един и същи начин винаги. Точно след събуждане ароатите се възприемат по-ярко от психологична гледна точка.

2. Възрастта може да изиграе лоша шега – добре е да ги тренирате, като сменяте ароматите.

3. Не трябва да избирате аромат веднага, след като сте боледували – рецепторите са с нарушена функция в този период.

4. Жегата увеличава възможността да се усещат ароматите и засилва ефекта от всеки мирис. В топлите дни се изпозлват само леки и свежи аромати.

5. Наведнъж може да тествате не повече от 3 аромата. Повече от това количество няма да усетите изобщо или ще усетите „различна“ от тяхната миризма.

6. Алкохолът в парфюма се изпарява от кожата едва след 10 минути – трябва да изчакате това време, за да прецените дали ще си купите парфюма.

7. Парфюмите са различни върху различните кожи – причината се крие в индивидуалните химични процеси, които са уникални. Не избирайте парфюм само защото ви е харесал как ухае на друг човек.

8. Как се нанася аромат? Специалистите препоръчват много различни начини - най-ефективният е като се нанася на пулсиращите точки по тялото. Това са зад ушите, шията, гърдите, китките, лактите, гънките зад коленете – по тези места температурата е най-висока.

9. Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette – разликата е в концентрацията на ароматните мнасла и спиртове, в интензивността и стабилността на аромата. Парфюмите съдържат 20 до 30% ароматни масла. Тоалетната вода – 10 до 20 %. Ето защо цената на един и същ парфюм зависи от формата на неговото освобождаване.

10. Едно от добрите места за парфюма е косата. Но условието е да е чиста. Мазнината по скалпа нарушава ароматната пирамида.

11. Не пръскайте парфюма върху бижута, особено ако те са перли и камъни като кехлибар.

12. Когато става дума за платове – най-дружелюбни към парфюмите са вълната и памукът. А синтетичните тъкани могат да променят уханието до неузнаваемост.

13. Ако концентрацията на аромата е по-силна, нанасяйте го само на кожата и то на две-три места.

14. Ароматът винаги се „движи“ от долу нагоре. Ето защо, ако сложите две капки парфюм зад ушите, той много бързо може да изчезне.

15. Нанасян през три-четири часа, парфюмът може да ухае върху кожата ви постоянно с еднаква интензивност.

16. Кожата на блондинките като цяло е по-суха, което означава, че задържа по-малко аромата. За русите жени най-подходящи са цветистите аромати, а източните екзотични ухания не стоят добре на кожата им.

17. С какво се храним влияе върху това как ароматът „стои“ върху кожата ни. Висококалоричните пикантни храни правят парфюма по-интензивен. На уханието може да повлияе и тютюнопушенето, употребата на наркотици, както и промените в телесната температура. Когато тя се повиши, миризмата се усилва.

18. Официалният срок на годност на парфюмите е 3 години. Въпреки това, ако не се отварят, те може да издържат и по-дълго. Условието е парфюмът да се съхранява на тъмно и хладно място.

19. Всеки човек има свое „лично пространство“, в което се усеща аромата му – това е на около една ръка разстояние. Околните не би трябвало да усещат аромата на парфюма ви, ако са извън този обсег.

Помнете, че парфюмът е много лично съобщение, което отправяте.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser