Преминете към основното съдържание

20 години специалност „Мода” в Национална художествена академия

Каним ви на изложба в галерия Академия, София, ул. „Шипка“ 1, 10-24. 11. 2020.

Модел на дизайнера Радостина Клинкова от изложбата "1,5 км от..."
Модел на дизайнера Радостина Клинкова от изложбата "1,5 км от..."

През 1999 година се осъществява първият прием на студенти за обучение в новооткритата специалност „Мода“ в най-старото училище за изкуства в България, което е със 120-годишна история – Национална художествена академия. Сформирана е катедра от дизайнери и художници, които да развиват и предават професионалните си познания, да споделят своите успехи и опит.

Стамена Константинова

Във философията за изграждане на дизайнерско мислене на студентите е заложено изграждането на гъвкава система за непрекъснато актуализиране на програмата, като фокусът е върху създаване на необикновен, новаторски продукт на модния дизайн, като се остави настрана рутинното мислене.

В корените на обучението по „Мода“ са заложени академичните традиции, съчетани със съвременния поглед и развитие на визуалните изкуства, медии и дизайн. Изграждането на фундаментална връзка между изкуство и мода, в основата на което са заложени креативното и практичното мислене, както и с помощта, ръководството и напътствията на преподавателите от специалността, всеки студент успява да развие собствения си талант.

Елица Живкова

Участието в изложби, конференции и симпозиуми, наградите от международни конкурси, както и създаването на успешни модни брандове на дипломираните студенти са доказателство за конкурентноспособносттана кадрите от специалността.

За отбелязване на годишнината в галерия Академия, ул. „Шипка“ 1, от 10 до 24. 11. 2020 г. могат да се видят реализирани проекти на студентите през годините, както и каталог, в който са представени основните дисциплини, водещите преподаватели и възпитаници на катедрата.

Мина Голева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser