Преминете към основното съдържание

20 минути след като спрем цигарите

Какво става, когато се откажем от пушенето?
© istock

Ето какво става при спиране на пушенето:

След 20 минути

Още сега се подобрява оросяването на ръцете и краката, кръвоносните съдове се разширяват. Пулсът и кръвното налягане се понижават, защото се освобождават по-малко хормони на стреса.

След 12 часа

Стойностите на въглеродните моноксиди в кръвта се нормализират. Положителният ефект – червените кръвни телца могат да снабдяват по-добре всички органи с кислород. Чувствате се по-бодри.

След 24 часа

Започва да намалява рискът от сърдечен инфаркт. Регенерират се рецепторите на обонянието и вкуса. По-добре усещате миризмите. Рецепторите в устата и носа стават по-чувствителни.

След 3 дни

Нивото на никотина в кръвта клони към нула. Още няколко дни може да се открият отпадъчни продукти. Дишате по-леко.

След 2 седмици

Стабилизира се кръвообращението. Белите дробове започват да изхвърлят катрана. Бронхите по-добре отстраняват храчките. Имунната система бавно се възстановява от натоварването с повече от 8000 различни вещества в цигарения дим.

След 3 месеца

Покачва се възпроизводствената способност при мъжете и жените. Яйцеклетките се транспортират по-добре, в лигавицата на матката не се отлага вече никотин и затова намалява рискът от помятане и преждевременно раждане.


КАК ПУШЕНЕТО ВЛИЯЕ НА КРАСОТАТА?


След 6 месеца

Намаляват пристъпите на кашлица и накъсаното дишане, започват да се възстановяват хронично възпалените синуси. Дишате по-добре.

След 9 месеца

Белият дроб се е възстановил донякъде. Значително спада опасността от инфекции, например бронхит или възпаление на дроба.

След 1 година

Рискът от инфаркт е намалял наполовина в сравнение с активните пушачи. Кръвта е по-рядка и не образува тромби, съдовете са по-стабилни, кръвното налягане се нормализира. Спада и нивото на холестерола.

След 5 години

Наполовина е намалял рискът от рак на белия дроб, също така от рак на устната кухина, хранопровода и дихателната тръба. Рискът от удар е колкото при непушач, защото в кръвоносните съдове са намалели опасните отлагания, които водят до запушване.

След 10 години

Рискът от рак на белия дроб е като при непушачите. Понижил се е рискът от рак на трахеята и панкреаса.

След 15 години

Сега и рискът от инфаркт е като при непушачите. Бъбреците работят по-добре, намаляла е опасността от диабет.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser