Преминете към основното съдържание

20 спорни заблуди и истини за водата

Ако пием повече вода, ще имаме по-красива фигура, по-гладка кожа, по-бляскава коса... Но специалистите не са точно на това мнение. Ето 20 твърдения - верни или не, коментирани от експерти
© iStock

Огледайте се - на всяко бюро в офиса има бутилка вода. Тя е навсякъде. Превърнала се е в гориво за работата ни в службата, носим я навсякъде като моден аксесоар. А с нея идват и митовете, на които робуваме, въпреки че специалисти опровергават доста от тях. Колко течности трябва да пием дневно? Food Standards Agency препоръчва по 1.2 литра на ден. British Dietetic Association увеличава дневната дажба – от 1.5 до 2.5 литра според предпочитанията. На кого да вярваме? ELLE подложи на дисекция 20 от големите водни митове и помоли експерти за мнение.

1. Ако пия повече вода, кожата ми ще изглежда по-свежа. „Не, няма“, твърди д-р Ник Лов, дерматолог консултант в Granley Clinic в Лондон и Лос Анджелис пред ELLE Великобритания. „Нивото на хидратация се поддържа във външните слоеве на кожата. Ако бариерата е цялостна и ненарушена, тя ще задържи влажността. Трябва да овлажняваме отвън, не отвътре. Дори да сме дехидратирани, едва ли ще забележим това по кожата. Тя може да отчита ниво на дехидратация, докато буквално се давим във вода. Много други органи са по-зависими от водата.“ Факт: тялото ни съдържа 60% вода. Ако изгубим само около 3% от нея, ще почувстваме умора, а при 10% организмът ни ще бъде сериозно застрашен.

2. Водата ни прави по-здрави. Проф. Рон Моган от Loughborough University е убеден, че „ не е необходимо да пием вода, ако консумираме достатъчно течности. Ако заместим твърдата храна с течна, не ни е необходима вода”. Но да пресметнем къде има повече вода - в газираните напитки или в доматите? В газираните напитки има около 11% захар, докато доматите съдържат около 93% вода. Разбира се, доста по-трудно е да изядем половин кг домати, отколкото да изпием половин литър вода, но принципът е ясен: яжте много салати, плодове и зеленчуци и няма да е необходимо да пиете много вода.

3. Трябва да се пият по 2 л вода дневно. „Човек се нуждае от два и половина литра вода на ден“, уточнява д-р Марк Портър, водещ на здравно предаване по Би Би Си. Около литър се поема с храната, но не е необходимо останалото количество винаги да е под формата на чиста вода – можем да пием и други напитки – инстантно кафе, чай, но не и алкохол или силно кафе. Хора, които извършват енергична физическа дейност, трябва да пият повече течности. Те са нужни в по-голямо количество и ако времето е горещо. Добър индикатор за здравето е урината – ако е светла на цвят, то имаме добър баланс, тъй че трябва да пием повече вода, ако урината е тъмна.

4. Приемът на повече вода премахва пъпките по лицето. „И да, и не“, е отговорът на д-р Амер Кан, основател на Harley Street Medical Skin Clinic. Ако пием повече вода, това влияе положително общо върху организма и естествено - върху кожата, която няма да се възпалява. Но водата няма пряка връзка с акнето, което в голяма част от случаите се дължи на хормонални нарушения, а не на липса на добра хидратация.

5. Ако пия повече вода, мога да намаля целулита си. Това не е вярно! Целулитът се образува от мастните клетки, но водата не може да наруши тяхната структура и да премахне портокаловата кожа. Целулитът е свързан със задържането на вода в повърхностните слоеве на кожата. Но според д-р Кан „добрата циркулация на кръвта и повишеният метаболизъм подобряват състоянието на кожата, но няма как да премахне мастните натрупвания и видимия целулит”.

6. Повече вода – по-хубава коса. „Не, опасявам се, че не е така“, заявява Филип Кингсли, коафьор с над 45 години стаж с клиентела само от VIP звезди. „Пиенето на повече вода няма да подобри състоянието на косата ви. За да изглежда добре, е важно тя да се хидратира отвън, а не отвътре. Ако косата се нуждае от допълнително овлажняване, използвайте подходящи шампоани за измиване и спрейове за хидратация.“

© iStock, Красивата коса има нужда от хидратация повече отвън, твърдят фризьорите.

7. Чаша вода преди хранене намалява теглото. Този трик е широко използван в диетите. Водата засища леко и се храним по-малко, но тя няма магическите способности да топи килограми. „Ако поемате течности преди и по време на хранене, това няма да ви попречи да преядете и няма да ускори разграждането на храната, обяснява Барбара Ролс, авторка на The Volumetrics Eating Plan. - Ако пиете само вода, тя ще утоли жаждата, но ако се храните със зеленчуци, които съдържат много вода, те едновременно ще ви заситят и хидратират.“ Затова е полезно да се консумират супи, зеленчукови бульони или плодови и зеленчукови сокове от диня, праскови, краставици, домати.

8. Ако пия повече вода, ще подобря храносмилането си. „Така е“, потвърждава д-р Йън Марбър отново пред ELLE Великобритания. Дневно се нуждаем от няколко литра течности, те помагат на храната да премине по-лесно през червата. „Ако пиете много вода, това невинаги е означава добро здраве – възможно е да изпитвате жажда поради нарушен баланс на глюкозата или да е признак за диабет.“ Най-добрият вариант е да консумирате определено количество фибри, около 25 г дневно, като може те да са под формата на овесена каша, боб, ядки и др.

9. Водата пречиства от токсините. В повечето диети детокс е заложена идеята, че с повече вода ще накараме организма да изхвърли токсините по-бързо от нормалния си ритъм. Главните органи, които отговарят за добрата детоксикация - черният дроб и бъбреците, функционират по-добре и поддържат тялото в добра форма, ако имат достатъчно течности. Но дори да поемем няколко литра вода в повече, това няма да се отрази на тяхната работа. Според проф. Моган „детоксификацията е въздух под налягане”.

10. Концентрирам се по-добре, ако съм добре хидратирана. „Тялото се нуждае от определено количество течности, за да поддържа добра умствена и физическа дейност, уточнява Ана Дени, учен по храненето към British Nutrition Foundation. - Но в тези напитки включвайте чай, кафе, плодови сокове или други негазирани напитки.“

11. Водата е за препоръчване пред другите напитки. Така е, защото водата не съдържа калории. Препоръчителни са също нискомаслено мляко и плодови сокове, но в умерени количества. Не е желателно да пиете подсладени напитки, защото освен витамини и протеини, те съдържат оцветители, консерванти, захар или подсладители и са силно калорични.

12. Минералната вода е по-полезна от чешмяната. Водата от чешмата е възможно най-добрата за организма ни. Бутилираната вода е за предпочитане в области, където водата е замърсена и не е подходяща за пиене, но ако преварите или филтрирате водата от чешмата, излиза доста по-евтина от бутилираната. Има много дебати относно ефекта на минералната вода върху организма. Като изключим очевидния факт, че тялото се снабдява с течности, няма научни изследвания, които да показват благотворното влияние на минералната вода. Естествено, тя съдържа минерали, но те са в минимални количества и тялото ни много трудно успява да ги абсорбира чрез водата. Това е една от причините в САЩ да не е позволено да се рекламира минералната вода като полезна за здравето. На много места водата от чешмата е със същото съдържание като минералната, например в Базел, Мюнхен или Цюрих. В Германия правилата за водата от чешмата са по-стриктни от тези за минералната вода.

13. Хората, които консумират повече вода, изглеждат значително по-добре. „Обикновено е така“, потвърждава д-р Марк Потър. Повечето експерти смятат, че хората, които пият повече вода, по принцип живеят по-здравословно - хранят се правилно, не пушат, наспиват се добре, правят упражнения и всичко това оказва благоприятно влияние върху организма и външността.

14. Водата прояснява погледа. Офталмологът Андрю Гейсън е убеден: „За да „поддържаме“ достатъчно количество сълзи, които карат очите ни да блестят, е необходимо количество вода в организма. Ако той е дехидратиран, очите също ще се изсушат и зачервят.“

15. Минералната вода е благотворна за диети. Някои хора вярват, че няколко чаши минерална вода дневно са равностойни на супа със зеленчуци. „Ако това твърдение беше вярно, щях да го патентовам и да нахраня гладуващите в Етиопия“, казва д-р Кругер. Той обяснява, че водата е само в основата на здравословната диета. „Минералите, необходими за организма, трябва да се приемат от правилните източници: пресни плодове и зеленчуци.“

16. Ако плувам дълго, ще се дехидратирам. Това е истина - ако прекарваме продължително време в басейна или в морето, може да се дехидратирме. Според д-р Армстронг „голяма част от проблема е психологически. Когато излизаме от басейна, последното, за което се сещаме, е чаша вода. Чувството за жажда се контролира от количеството кръв в центъра на тялото. Когато мозъкът отчете по-малко кръв във вътрешността, грабваме бутилката. Но водата в басейна, а не в бутилката създава хидростатичен натиск, който изблъсква кръвта от повърхността към центъра на тялото и дава грешни сигнали на цялата система.

17. Активно спортуващите се нуждаят от по-различни напитки. Когато се потим много, през порите изхвърляме вода, но и сол. Специални напитки възстановяват въглехидратите (в тях има захароза, глюкоза и фруктоза), също и солите, витамините и минералите, които намаляват по време на физически упражнения. Този вид напитки също така помагат на организма да задържа повече течности, тоест можем да спортуваме продължително.

© iStock, Когато спортувате, освен вода, трябва да приемате и специални напитки, които да възстановят витамините и минералите в организма.

18. Кафето и чаят водят до дехидратация. Те съдържат преди всичко вода и тяхното предназначение е да хидратират. Според проф. Лорънс Армстронг от университета в Кънектикът, автор на Performing in Extreme Environments, „кофеиновите напитки не водят до дехидратация, освен ако не прекалите с тях. Нормалното количество е около 5 чаши кафе, чай или кока кола на ден”. Течностите – сокове, студени чайове дори сода, помагат на клетките да се напоят с вода. Единствено трябва да се внимава за количеството калории, които съдържат.

19. Витаминозните напитки са по-полезни от водата. Концентратът от витамини, който се съдържа в този вид напитки, няма да попадне по-бързо в кръвоносната система от стандартно поетия витамин. Трябва да имаме предвид и че водата с витамини не може да съдържа пълен баланс от витамините, от които се нуждае тялото ви.

20. Ако пия само когато съм жадна, ще си набавя течностите, от които се нуждая. Ако водите заседнал начин на живот, може да повярвате в по-горното твърдение, но тези, които са по-активни, няма да се съгласят. Лесли Бончи, специалист по спортно хранене към медицинския център в Университета в Питсбърг, твърди: „Упражненията притъпяват жаждата. Губим течности толкова бързо, че мозъкът не успява да регистрира този факт навреме.“ Изследване, проведено в холандски университет, доказва, че по време на гимнастически упражнения момичетата губят повече вода от момчетата. Препоръката е час преди да влезете в гимнастическия салон, да изпиете половин литър течности, тоест - да се хидратирате, преди да започне процесът на дехидратация. Течностите стигат до мускулите за около 60 минути.

 

МАНТРАТА "ДВА ЛИТРА НА ДЕН"

Една от теориите за популярността на твърдението, че са ни нужни 2 литра вода дневно, връща далеч, през 1950 г. Тогава американско изследване заключава, че човешкото тяло се нуждае от 1 мл течност, за да превърне всяка калория в енергия и да функционира добре. На организма са необходими около 2000 калории дневно, следователно - два литра вода. За да се изчислява по-лесно, американците превръщат тези 2 литра в 8 чаши вода по 250 мл. Според проф. Хенц Валтин от Dartmouth College „дневната дажба течности зависи от теглото, метаболизма и хранителния режим. За да установите от колко вода се нуждаете точно, претегляйте се 3-4 поредни сутрини и не променяйте дневния си режим. Ако губите половин килограм на ден, това ще означава, че течностите, които сте приели предния ден, не са достатъчни”.

За мотивация за здравословен начин на живот можете да добавите в своя Инстаграм някои спортни гурута:

 

Още по етикети

красота , здраве , вода
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser