Преминете към основното съдържание

22 години от смъртта на незабравимия Джани Версаче

Този юли се отбелязват 22 години от смъртта на световноизвестния гений на модата
© Instagram/naomi

Роденият през декември 1946 г. в Италия Джани Версаче умира едва на 50 години, след като е прострелян. Отгледан от майка си, докато самата тя шие рокли и работи в своя бутик, той постепенно развива афинитет към модата. След завършването на гимназия започва да работи за нея, преди да се премести в Милано през 70-те и да се гмурне в бляскавото си бъдеще.

В Милано Джани работи за редица модни ателиета и накрая основава собствената си компания – Gianni Versace SpA, с помощта на влиятелното семейство Джиромбели. Още същата година прави първото си ревю. От ранна възраст е изключително привързан към семейството си и това е видно от избора му на бизнес партньори. Брат му Санто е CEO на компанията му, а сестра му Донатела – дизайнер и вицепрезидент.

Вдъхновен от искреността и чувствеността на женския образ, той създава модели, които разбират напълно женската фигура.

Едни от най-известните му дизайнерски решения са изключително иновативни и сексапилни за 90-те години. Прави смели стъпки в модата, като включва кожени каишки и катарами в стил bondage, които тогава са все още фетишизирани. Чрез своя почерк той успява да им придаде елегантност и женственост, но никога не ги лишава от грубостта и рязкостта на сексапила. Версаче създава роклите от ситни златни и сребърни мрежи, които падат свободно и създават илюзията за разтопен метал, стичащ се по тялото на модела.

© Instagram/naomi

Всички тези иновации много критици смятат за вулгарни и не на място, но това не спира модния гений. Той прави шоу след шоу, като всяко следващо е още по-грандиозно и вдъхновяващо. Обсипаните с блясък негови модели са представяни от имена като Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл...

Той придава на дизайните духа на собствения си живот, който тогава е изпълнен с грандиозни забавления, приятелства и бизнес партньорства със скандални звезди. Чрез модния си нюх Джани успява да придаде на обикновената коктейлна рокля творчески размах и дързост, които карат всички в залата да обърнат поглед след нея. Никога не пести блясък, никога не пести сексапил.


#TBT: КАК E СЪЗДАДЕНО ЛОГОТО НА VERSACE?


Модната му империя се разраства чрез помощта на семейството му, което до последно го подкрепя във всяко начинание. Негови бутици се появяват в САЩ и той издава няколко книги със скици.

През 1993 г. дизайнерът е диагностициран с рядка форма на рак и след дълга, но успешна борба делегира все повече бизнес отговорности на семейството си. Все още в крехко здраве след болестта, обратно в Маями, през 1997 г. Джани Версаче е прострелян на стълбите пред дома му от Андрю Кънанан.

Той губи живота си, когато е на върха на своята кариера, а компанията е поета от сестра му Донатела. Двадесет и две години по-късно, Versace все още е едно от най-известните и влиятелни имена в света на модата. Неуморният му дух, вдъхновението от семейството и близостта му с дизайна поставят началото на един впечатляващ творчески път, чрез който Джани Версаче променя света на модата завинаги.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser